Nepobedivi um

Svetska premijera filma Zorana Amara „Nepobedivi um”

Na 70. Martovskom festivalu publika će imati priliku da premijerno vidi dokumentarni film „Nepobedivi um” (Invincible Mind/2022/96’/SAD), u režiji istaknutog filmskog i televizijskog autora i pedagoga Zorana Amara, koji već dugi niz godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Svetska premijera ovog filma zakazana je za 31. mart, od 19 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, kao deo programske celine „Svetska panorama”.

„Nepobedivi um” je priča o životu i delu Džona Konorsa, koji je odrastao u radničkom kraju na obodu Bostona i rano u životu postavio sebi težak cilj – da upiše univerzitet Harvard. Već duboko zagazivši u četvrtu deceniju života odlučio je da napusti tradicionalni život srednje klase koji je uključivao teško stečenu diplomu sa Harvarda, uspešan posao, kuću u predgrađu i brak sa dvoje dece i da pokrene svoju džijudžicu i MMA akademiju. Uradio je ono što malo ljudi sme da uradi: priznao je da je nezadovoljan konvencionalnim skupom životnih pravila i u zrelom dobu počeo nov život – avanturistički i neizvestan, sa svakodnevnim izazovima.

Na svojoj akademiji, Džon podučava studente ne samo mešovitim borilačkim veštinama, već i kako da postignu nepobedivi um. Reč „nepobedivi” osnova je njegove radne etike, nastave i filozofije. On koristi postavku nepobedivosti ne samo za jačanje fizičke i mentalne izdržljivosti, već i u borbi protiv očajanja ili depresije. Skoro 3 godine pratimo Džona da bismo otkrili istinski smisao i pravu primenu njegovog učenja. Usput nam se, korak po korak, udarac po udarac, otkriva svet pobednika i gubitnika u kojem nema praštanja.

Film je realizovan u produkciji kuće „Film Undergods Collective”, a producenti su Amar i Mark Vignali.

Zoran Amar kao režiser, koscenarista i koproducent iza sebe ima tri igrana filma, jedan dugometražni muzički film, jedan kratki film, više od 30 epizoda četiri TV serije, mnogobrojne reklame i muzičke spotove. Predavao je 20 godina filmsku produkciju u Školi vizuelne umetnosti u Njujorku. Osnovao je „Film Underdogs Collective” 2010. godine. Živi u Kaliforniji. Trenutno radi postprodukciju trodelne dokumentarne serije „Beogradski krug” za AJB.