Nagrada publike za „Ničije dete“ na Venecijanskom festivalu

Ničije dete Vuk RšumovićDebitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića „Ničije dete“, u produkciji Miše Mogorovića, osvojio je glavnu nagradu – Nagradu publike koja se dodeljuje za najbolji film prikazan u selekciji „Nedelja međunarodne filmske kritike“.

U pitanju je jedina nagrada koju zvanično dodeljuje „Nedelja međunarodne filmske kritike“.

Nagrada se dodeljuje na osnovu glasova svih onih koji su gledali film na festivalu u Veneciji.

„Ničije dete“ je zatvorilo program 29. izdanja čuvene takmičarske selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (International Film Critics’ Week), u kojoj je, pored filma Vuka Ršumovića, prikazano još 6 debitantskih ostvarenja iz celog sveta.

„U filmu Vuka Ršumovića imamo dečaka koji je kao neka vrsta male divlje životinje pronađen u šumama Bosne. Radnja se događa u predratnoj Jugoslaviji i dečak biva odveden u sirotište kako bi se socijalizovao i obrazovao. Izbijanje rata i podela teritorija dramatično će obeležiti njegovu regresiju ka samoći, možda i smrti“, navodi se u najavnom tekstu na sajtu selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“.

U ovom programu, koji sastavljaju odabrani članovi Nacionalne unije filmskih kritičara Italije, Srbija inače nije imala predstavnika skoro 30 godina, odnosno od prvog izdanja „Nedelje međunarodne filmske kritike“, 1984. godine i filma „O pokojniku sve najlepše“ Predraga Antonijevića.

Film „Ničije dete je baziran na fascinantnoj istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje. Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počnije rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak. Po povratku u Bosnu, Haris nema gde da ode. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koja ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu…

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Scenario i režija – Vuk Ršumović.
Direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je ovo takođe prvi igrani film.
Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda.

Vuk Ršumović je rođen 1975. godine u Beogradu. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ima veliko iskustvo u radu na televiziji i napisao je više scenarija za kratke filmove, serije, animirane i dokumentarne filmove. Ovo je njegov prvi igrani film.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *