Somborski filmski festival

Svečano otvoren 4. Somborski filmski festival

Četvrti Somborski filmski festival otvoren je svečanom ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće.

Festival je otvorio legendarni glumac domaće kinematografije Svetozar Cvetković, ovogodišnji dobitnik nagrade Specijalni Ernest. Nagradu za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima uručio mu je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

„Prilično sam bio u šoku kad su mi javili da sam dobitnik nagrade. Najlepše u ovom poslu je kad vam dođu vesti kojima se uopšte niste nadali i čini vam se da zapravo ne poznajete te ljude koji su se odlučili da vam daju jednu takvu nagradu i onda to tako godi sujeti”, rekao je Cvetković .

Nakon dodele nagrade festival je zvanično počeo projekcijom filma „Strahinja Banović”, a publiku je pozdravio producent ovog višenagradjivanog filma Miroslav Mogorović .

Film Sefana Arsenijevića se nalazi u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala koju ove godine čine 5 filmova.

„Imamo dva takmičarska programa. U glavnom programu biće dodeljene 3 nagrade: za najbolji film, za najbolju mušku i žensku ulogu, a u selekciji Mladih autora biće dodeljena jedna nagrada za najbolji film”, rekao je selektor Dejan Dabić.

Tokom prvog festivalskog dana prikazani su filmovi „Pucnji u Marseju”, „Prolećna Pesma” i „Panorama kratkih austrijskih filmova”, a specijalni gost festivala bio je direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks, koji je pozvao publiku da isprati bogat ovogodišnji program.

„Zaista smo se potrudili da somborskoj publici i svim gostima grada ponudimo jedan kvalitetan program. Nas Somborce veoma raduje što u okviru selekcije ’Kad bi Sombor bio Holivud’, prikazujemo filmove koji su vezani upravo za Sombor i po tome su naš grad i naš festival specifični”, rekla je direktorka Festivala Vesna Šašić.

Zvanično je otvorena i izložba „Vek i po srpske glume”, u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda. Izložba kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole koji je obeležen upornošću, nemirenjem sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnjom da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti.

Somborski filmski festival će trajati do 15. jula. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Foto: Slobodan Jotić