Moja Srbija

Sava Šumanović

Stručno vođenje kroz izložbu „Šidski pejzaž” Save Šumanovića u Galeriji Doma Vojske Srbije

Autorsko tumačenje izložbe „Šidski pejzaž” slikara Save Šumanovića biće održano u sredu 10. jula u 18.00 časova u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, a posetioce će kroz postavku voditi Vesna Burojević.

Sava Šumanović je proveo poslednju deceniju života u Šidu, neumorno radeći. Za to vreme naslikao je oko 600 slika, više od polovine na temu pejzaža. U oku i srcu nosio je sliku zavičaja koju je u zrelim godinama ovekovečio na svojim platnima. Prepoznao je bogatstvo kolorita i svetlosti u okolini rodnog kraja. Raskošni voćnjaci u cvetu, njive zrelog žita, blagi obronci Fruške Gore, rodni vinogradi u svim godišnjim dobima, putevi i sokaci, postali su slike za večnost. Slike koje svi nosimo u svojim sećanjima.

O rađanju pejzaža kao teme, o svetlosti, koloritu, snegu, senkama, o okruženju u kom je stvarao, kao i o stavovima likovne kritike, koja je još za umetnikovog života slike na temu pejzaža definisala kao remek dela, do najnovijih tumačenja ovog segmenta njegovog stvaralaštva, upoznaće posetioce autor izložbe Vesna Burojević, istoričar umetnosti i direktorka Galerije slika „Sava Šumanović” iz Šida.