Balet „Krcko Oraščić”Stogodišnjica izvođenja odlomaka baleta „Krcko Oraščić”

Narodno pozorište u Beogradu, u nedelju, 22. januara, obeležava stogodišnjicu od prvog izvođenja odlomaka baleta „Krcko Oraščić” na svojoj sceni i prirediće tog dana poseban program posvećen jednom od najomiljenih baletskih klasika svih vremena.

Osnovu baletske predstave čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa”, napisanoj 1816. godine.

Odlomci iz ovog baleta pod nazivom „Ščelkunčik” (Rskalo) prvi put su odigrani 22. januara 1923. godine, u koreografiji Jelene Poljakove.

Potom, nepunu deceniju i po kasnije, 24. aprila 1937. godine, održana je prva premijera „Krcka Oraščića” u njegovom celovitom obliku (dva čina, šest slika), a koreografsku postavku predstave izvođene kao „Rskalo” uradila je Margarita Froman.

Naredna premijera pod nazivom „Krcko Oraščić” (Ščelkunčik) održana je 19. januara 1977. godine u koreografiji i režiji Žarka Prebila, koji, šest godina kasnije, 11. juna 1983, radi i obnovu te postavke.

Poslednja premijera ovog baleta u Narodnom pozorištu, pod imenom „Krcko Oraščić” održana je 18. marta 2014. godine, u režiji i koreografiji Konstantina Kostjukova.

Na taj način, naš nacionalni teatar ponovo se vratio na mapu velikih svetskih pozorišta čiji se repertoar ne može zamisliti bez tog bisera klasične baletske literature.

Ovu predstavu, za koju se uvek, sve vreme, traži karta više, na dosadašnja 64. izvođenja, videlo je oko 43.000 gledalaca.

Program počinje tačno u podne, 22. januara, kada će biće održana „Otvorena vrata” prilagođena ovoj čarobnoj predstavi koja će u večernjem terminu (19.30), kao deo redovnog januarskog repertoara, biti odigrana na Velikoj sceni.

U okviru „Otvorenih vrata”, za koja je ulaz slobodan, posetioci će uz medijatore programa moći da čuju brojne zanimljivosti u vezi sa tim veličanstvenim baletom čija je slojevita priča (jednako privlačna i interesantna i deci i odraslima) smeštena u božićni milje prepun raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva, vila…

Događaj u nedelju predstavlja uvod u obeležavanje veoma značajnog jubileja – sto godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, čija će centralna svečanost biti održana 19. marta.