Stiže 14. Novosadska jesen

Novosadska jesen

Jesen u Novom Sadu po 14. put u znaku prirode

Ovogodišnja, 14. „Novosadska jesen“, jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, održaće se od 24. do 28. oktobra, u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada.

„Novosadska jesen“ će ove godine imati četiri izložbene celine: izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu; izložbu meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane; izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata; 7. Salon pejzažne arhitekture.

Na izložbi cveća, sadnica i opreme za hortikulturu predstaviće se veliki broj proizvođača sa teritorije cele Srbije. Tokom petodnevne manifestacije posetioci će moći da vide i nabave kvalitetne sadnice drveća i žbunova, perena, začinskog i lekovitog bilja i povrća, a biće izložen i veliki broj vrsta i boja lukovičastog cveća. Osim dodatne opreme i supstrata za prihranu različitih biljnih vrsta, posetiocima će na raspolaganju biti i mnogobrojni saveti za negu i održavanje sobnih i dvorišnih sadnica i cveća, kao i za podizanje zelenih površina.

Na izložbi meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane predstaviće se najkvalitetniji proizvođači domaćeg tržišta. Uz degustacije i davanje saveta za pripremu i korišćenje zdravstveno-bezbednih proizvoda, posetioci će moći da nabave organski gajeno povrće i žitarice, makrobiotičke i proizvode od integralnog brašna, klice mahunarki i žitarice, kao i lekovito bilje, čajeve i preparate na bazi biljaka.

Izložbena celina na kojoj se predstavljaju stari i umetnički zanati okuplja veliki broj izlagača rukotvorina i umetnika koji održavaju tradiciju i kulturu ovog područja.

Ovogodišnji, 7. Salon pejzažne arhitekture je internacionalnog karaktera – na izložbi će biti predstavljeno ukupno 56 radova, u različitim kategorijama. Osim radova iz Srbije, biće izloženo još 30 radova iz inostranstva, iz 14 zemalja: Španije, Hrvatske, Grčke, Južne Koreje, Slovenije, Holandije, Austrije, Italije, Bugarske, Velike Britanije, Indije, Kine, BiH i Crne Gore. Ovo je drugi put kako je Pokret gorana Novog Sada domaćin ove izložbe, u saradnji sa Udruženjem pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS).

Manifestacija će biti posvećena značaju digitalizacije prirodne baštine, s obzirom na to da je u toku proces digitalizacije Volnijevog herbara iz 18. veka, koji sadrži brojne herbarizovane biljke iz okoline Novog Sada. Među njima su i endemične vrste, koje se danas više ne mogu naći u okolini. Predavanje za stručnu javnost i zaintresovane građane, sa temama o značaju, prezentaciji i popularisanju Volnijevog herbara, održaće se u amfiteatru JP SPC „Vojvodina“, a držaće ga stručnjaci PMF – Departmana za biologiju i ekologiju, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Odeljenja za digitalizaciju JP „Informatika“ i Karlovačke gimnazije.

Edukativni programi na ekološkoj manifestaciji „Novosadska jesen“ osmišljeni su za različite uzrasne kategorije – decu, srednjoškolce, stručnu javnost i zainteresovane građane. Jedan dan manifestacije biće posvećen energetskoj efikasnosti, a održaće se i radionice Gradske uprave za zaštitu životne sredine i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje su namenjene učenicima osnovnih škola. Sve radionice će se održavati u Eko kutku Pokreta gorana na centralnom platou.

Pored radionica, tokom trajanja manifestacije organizovaće se i Jesenje šetnje za organizovane grupe dece, koje će sa vodičima obilaziti manifestaciju. Biće postavljena i izložba dečjih radova „Od predškolskog znamo energetski efikasno da se ponašamo“. Izložba je deo istoimenog projekta Udruženja novinara „Eko vest“ koji se realizuje u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“, a uz finansijsku podršku Uprave za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada.

Manifestaciju podržava Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za privredu.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *