Sterijino pozorje

Sterijino pozorje

63. Sterijino pozorje

Od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu biće održano 63. po redu Sterijino pozorje, festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera. Sterijino pozorje ustanovljeno je 1956, u okviru obeležavanja stopedesetogodišnjice rođenja i stogodi-šnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.

Festivalski program obuhvata dve selekcije takmičarski deo, selekciju nacionalne drame i pozorišta, u kojoj će ove godine biti predstavljeno devet predstava, kao i međunarodnu selekciju „Krugovi”, u okviru koje će ove godine biti predstavljene tri nove predstave iz regiona.

U čast nagrađenih, poslednjeg dana festivala biće izvedena predstava „Ulica usamljenih automobila” Zorana Pešića Sigme, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta Niš. Reč je o pobedničkom tekstu sa konkursa Sterijinog pozorja 2017, koji je realizovan u koprodukciji sa Niškim teatrom. Selektor programa ovogodišnje Sterijinog pozorja je mr Boško Milin, magistar teatrologije i redovni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Pored glavnog pozorišnog programa Pozorje će pratiti i brojni okrugli stolovi, promocije zbornika, kao i Pozorje za mlade – susreti studenata glume, režije i dramaturgije visokih pozorišnih škola za scensku umetnost iz naše zemlje i regiona.

Kao i svake godine, petočlani žiri doneće odluke o Sterijinim nagradama u nacionalnoj selekciji i nagradiće najbolju predstavu, najbolji tekst savremene drame i najbolje u kategorijama režije, glume, scenografije, kostima i scenske muzike.

Sterijina nagrada Okruglog stola pripada pozorištu čija je predstava najbolja po mišljenju kritičara, a mnoge institucije i organizacije nagrađuju različite oblike umetničkih ostvarenja na festivalu. Časopis za teatrologiju „Scena” dodeljuje nagradu „Jovan Hristić”. Sterijinu nagradu za pozorišnu kritiku „Miodrag Kujundžić” dodeljuju organizatori Pozorja, Redakcija novosadskog magazina „Dnevnik“, grad Novi Sad i Nacionalna sekcija Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, a organizatori Pozorja dodeljuju i specijalnu Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture. Ove godine glumci Renata Ulmanski i Predrag Ejdus dobitnici su ove nagrade.

Svečano otvaranje 63. po redu Sterijinog pozorja biće održano 26. maja u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a festival će otvoriti Nebojša Bradić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *