Moja Srbija

Slobodna zona Pirot

Slobodna zona „Pirot“ – prva firma članica akcije

Slobodna zona „Pirot“ a.d. je prva kompanija koja je prepoznala vrednosti akcije Čisto lice Srbije i donirala stare i istrošene elektronske i električne aparate u korist kampanje.

Kao i sve slobodne zone, Slobodna zona „Pirot“ a.d. predstavlja posebno ograđen, označen i infrastrukturno opremljen prostor u kome se obavljaju delatnosti pod specijalnim pogodnostima i olakšicama, a sve u cilju privlačenja direktnih stranih investicija i pružanja usluga u transportu, što za posledicu treba da ima ubrzani privredni razvoj i povećanje upošljenosti.

Slobodna zona Pirot je organizovana kao akcionarsko društvo i omogućava efikasnо poslovanje i značajne uštede objedinjavajući sve pogodnosti za investiranje i poslovanje na jednom mestu. Takođe pruža sve logističke usluge na jednom mestu: špediterske usluge, usluge organizacije međunarodnog transporta, carinjenje robe, skladištenje robe, infrastrukturno zemljište, stručnu pomoć prilikom carinskog zastupanja.

Nalazi se na Panevropskom koridoru X i u blizini koridora VIII i IV na udaljenosti 25km od Srpsko-Bugarske granice. Locirana je u industrijskoj zoni Pirota i udaljena po 70 km od Niša i Sofije.

Počela je sa radom 1998. godine na ukupno 17ha, a sada se prostire se na 116ha i obuhvata „greenfield“ i „brownfield“ lokacije.

Od delatnosti koje se obavljaju u Zoni treba pomenuti:
• proizvodnju roba, doradu i lon poslove
• skladištenje roba i sirovina
• pretovar roba
• kontenerski terminal
• usluge špedicije i
• organizaciju međunarodnog transporta.

U režimu Slobodne zone Pirot posluje 115 trgovinskih i 15 proizvodnih firmi, među kojima se nalaze velika, mala i srednja preduzeća i u kojima je zapošljeno oko 4.000 radnika.

Slobodna zona „Pirot“ je infrastrukturno opremljena
• električna energija / u funkciji (4 trafostanice 10/0.4 KV snage 2,88 MW + 35/10 KV snage 4MW)
• voda: sanitarna, industrijska (F 300 mm) + hidrantska mreža (12+65 ha) φ 150 mm i kanalizacija (φ 1200/800 mm)
• telekomunikacije (150 nezavisnih linija, brzi internet, optički kabl)
• saobraćajne veze (međunarodni put E-80, interne saobraćajnice više od 10km, železnica – industrijski kolosek dužine 3000 m)

Zapošljeno osoblje u Slobodnoj zoni Pirot u sektoru špedicije sa licencama za carinsko zastupanje omogućava veoma brzu realizaciju procedure uvoza/izvoza robe. Efikasnosti doprinosi i prusustvo carine tj. carinskog refereata i terminala za carinske preglede. Takođe imamo i parking za teretna vozila koji obezbeđuje služba obezbeđenja.
Pored špediterskih usluga Slobodna zona “Pirot” pruža i usluge organizacije domaćeg i međunarodnog transporta, usluge skladištenja, pretovara robe na otvorenom i zatvorenom skladišnom prostoru. Na infrastrukturno opremljenom zemljištu u industrijskom parku možete sagraditi svoj skladišni ili proizvodni prostor. Korisnicima slobodne zone Pirot, takođe je na rapolaganju stručna radna snaga različitog profila za fizičke i administrativne poslove.

Više informacija o projektu „Čisto lice Srbije“ možete pronaći na sajtu www.CistoLice.rs


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]