Skok – poslednja faza snimanja filma o Nataši Kovačević

Nataša Kovačević

Od sutra prikupljanje sredstava za dokumentarni film o srpskoj heroini

Konferencija za novinare povodom pokretanja jedinstvene crowdfunding kampanje i poslednje faze snimanja dokumentarnog filma „Skok“ o Nataši Kovačević održaće se u utorak, 7. novembra od 12 časova, u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1, sala na II spratu).

Na konferenciji će govoriti Nataša Kovačević (osnivač „Fondacije Nataša Kovačević“), otpravnik poslova a.i. ambasade Francuske Nikola Faj, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, reditelj filma „Skok“ Ivica Vidanović i scenarista filma „Skok“ Aleksandar Miletić.

Specijalnom video porukom prisutnima će se obratiti Žan-Pjer Sita, predsednik Košarkaškog saveza Francuske.

Ovom prilikom biće predstavljen film „Skok“, kao i jedinstvena kampanja za grupno finansiranje (crowdfunding) koja se sastoji od tri segmenta: završetak procesa snimanja i postprodukcija filma „Skok“; izrada i postavljanje spomenika kojim se čuva uspomena na velikane srpske košarke i na korene sportskog prijateljstva Francuske i Srbije; akcija „Fondacije Nataša Kovačević“.

Po prvi put javnosti će biti predstavljen trejler sa kadrovima iz filma koji najavljuje kampanju za grupno finansiranje na platformi Indiegogo. Kampanja startuje 7. novembra, na dan održavanja konferencije za novinare.

Producentska kuća CinneSport je u koprodukciji sa Cinnamon Filmom u poslednje dve godine na velikom broju lokacija u šest zemalja (Srbija, Italija, San Marino, Francuska, Nemačka i Mađarska) i 12 gradova (Beograd, Vršac, Milano, Monca, San Marino, Rimini, Ćezena, Bolonja, Nica, Pariz, Minhen, Đer) snimila 70% dokumentarnog filma „Skok” koji govori o heroini domaćeg i svetskog sporta – Nataši Kovačević.

Dugomentražni dokumentarni film „Skok” je priča o zadivljujućem životnom povratku košarkašice Nataše Kovačević, ali i njenoj misiji da kod drugih ljudi, sličnih sudbina, probudi borbeni duh i motivaciju da prebrode naizgled nepremostive prepreke. Ovaj film je i omaž svima onima koji su joj pomogli da u 19. godini ostane uspravna posle gubitka noge u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj, 7. septembra 2013, ali i da napravi podvig kakav nije zabeležen u istoriji sporta. Njen povratak na košarkaški teren bio je više od svih velikih sportskih kambekova koji su ušli u anale i postali inspiracija ljudima širom planete.

Druga linija filma prati Natašin rad u Fondaciji i njenu misiju da se oduži državi Francuskoj koja ju je bezrezervno podržala kad joj je bilo najteže. Ona dolazi na ideju da nadomak Ambasade Francuske u Beogradu zajedno sa građanima Srbije i Francuske (i uz pomoć košarkaških saveza obe zemlje) podigne spomen-obeležje kojim se čuva uspomena na velikane srpske košarke, ali i na korene sportskog prijateljstva Francuske i Srbije u sportu. Spomen obeležje bi predstavljalo antologijsku fotografiju košarkaške reprezentacije Jugoslavije s njenim selektorom, Francuzom Anrijem Helom, u Nici početkom 1950. godine, na kvalifikacijama za Prvo svetsko prvenstvo u košarci. Anri Hel je prvi profesionalni (stručni) trener koji je vodio jugoslovensku reprezentaciju (od 1948. do 1950. godine). O njegovom dubokom tragu na razvoj srpske košarke u filmu saznajemo od počasnog generalnog sekretara FIBA Bore Stankovića, koga je Hel trenirao. Tim koji je francuski trener vodio pune dve godine i na kraju izabrao 12 igrača za Nicu ušao je u anale svetske košarke, kao jedini koji je iznedrio četvoricu članova Fibine kuće slavnih (FIBA Hall of Fame, Geneva, Switzerland): Borislav Stanković, Nebojša Popović, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić. Njih četvorica su očevi srpske i jugoslovenske, ali i moderne svetske košarke mimo Amerike. Stanković i Nikolić su izabrani i u Nejsmitovu kuću slavnih (Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, Springfield, Massachusetts, USA). Sva četvorica su istakli da je upravo Hel izvršio najsnažniji uticaj na njih, u vreme dok su igrali košarku.

Foto: YouTube


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *