Simfonijski orkestar RTS-a

Simfonijski orkestar RTS-a na zatvaranju Nomusa

Nakon sedam inspirativnih i uzbudljivih dana kvalitetne muzike, danas, 27. oktobra, u Sinagogi će biti završeno 42. izdanje festivala Novosadske muzičke svečanosti – Nomus

Najugledniju međunarodnu manifestaciju umetničke muzike u našoj zemlji zaokružiće nastup SIMFONIJSKOG ORKESTRA RADIO-TELEVIZIJE SRBIJE, pod palicom maestra Timotija REDMONDA. Kao solistkinja će svirati pijanistkinja Tamara STEFANOVIĆ.

Na programu:

C. DEBUSSY: Prelid za Popodne jednog

B. BARTÓK: Koncert za klavir i orkestar br. 1

B. BARTÓK: Koncert za orkestar u f-molu

Ulaznica još uvek ima i mogu se kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada od 9 do 14č, a na dan koncerta i od 18 do 20č, u holu Sinagoge.

Pijanistkinja Tamara Stefanović nastupa u najpoznatijim svetskim koncertnim prostorima i s vodećim orkestrima sveta. Sarađivala je s dirigentima poput Kirila Petrenka, Vladimira Aškenazija, Osmoa Venskea, Esa-Peke Salonena, Suzane Malki i Vladimira Jurovskog, kao i s poznatim kompozitorima poput Petera Etveša, Džordža Bendžamina, Hansa Abrahamsena i Đerđa Kurtaga. Tamarin snimak Bartokovog „Koncerta za dva klavira, udaraljke i orkestar”, s pijanistom Pjer-Loranom Emarom, dirigentom Pjerom Bulezom i Londonskim simfonijskim orkestrom izdavačke kuće „Deutsche Grammophon”, nominovan je za nagradu „Gremi”.
Sezonu 2022/23. umetnica je započela učešćem na Muzičkim svečanostima u Berlinu gde je uz Filharmoniju iz Odese izvela „Treći klavirski koncert” Alemdara Karamanova. Slede nastupi s Nacionalnim simfonijskim orkestrom RAI i Filharmonijom „Janaček” iz Ostrave, kao i resitali u salama „Boulez” u Berlinu, „Flagery” u Briselu, „Kings Place” u Londonu, „Muziekgebouw” u Amsterdamu, Filharmoniji „Elba” u Hanoveru, Kelnskoj filharmoniji i Muzičkim svečanostima „Švecinger”.

Britanski dirigent Timoti Redmond redovni je gostujući dirigent Londonskog simfonijskog orkestra i Kraljevske filharmonije, a nastupa širom Evrope i sveta sa najuglednijim orkestrima. Veoma je traženi operski dirigent u Engleskoj („Opera North”, Engleska nacionalna opera, „English Touring Opera”, „Opera Almeida”), ali i inostranstvu, u repertoarskom rasponu od Hendla do Hencea, koji do sada broji preko 80 produkcija. Kao teatarski umetnik, Redmond je prisutan i u Bregencu, na Tenerifima i Los Anđelesu, kao i u Američkom lirskom teatru u Njujorku. Sezonu 2022/23. obeležiće saradnja s operskim kućama u Bolcanu i Londonu, orkestarski koncerti u Hrvatskoj, Francuskoj, Gruziji, Italiji, Portugaliji, Makedoniji i Turskoj. Angažmani u Velikoj Britaniji obuhvatiće Londonski simfonijski orkestar i Kraljevsku filharmoniju, kao i Orkestrar iz Halea (Nemačka).

Simfonijski orkestar RTS ove godine slavi 85. rođendan. Aktivno je prisutan na koncertnim podijumima, u medijima i na značajnim društvenim događajima, pozicionirajući se kao prestižni izvođački aparat spreman za najviše umetničke domete. Deluje u okviru Muzičke produkcije RTS-a, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertantna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane literature. U svojoj istoriji premijerno je izveo mnoga dela istaknutih savremenih domaćih stvaralaca različitih generacija, od kojih su mu neka i posvećena. Više od sedam decenija duge izvođačke prakse orkestra svojim radom obeležili su šefovi-dirigenti Mihailo Vukdragović, Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov umetnički direktor.