Moja Srbija

Silafest

SILAFEST 2020 ONLINE

Dvanaesti međunarodni festival turističkog i ekološkog filma

SILAFEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji je pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu koji se održavaju u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu, Portu, Beču, Istanbulu…

Ova jedinstvena turističko-ekološka manifestacija na našim prostorima, uobičajeno okuplja desetine, turističkih radnika, režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade.

Nažalost, ove godine zbog pandemije COVID 19 i drugačijih pravila i mera za sprečavanje širenja zaraze u odredjenim državama, svi ćemo se družiti ONLINE.

Naime, od 196 pristiglih filmova selekciona komisija je odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 54 najboljih ostvarenja koje će zainteresovani iz celog sveta moći da vide na linku

https://www.youtube.com/channel/UCcQuENNhwBhzG6hm0eCiYZw

ili jednostavnom pretragom na Youtube SILAFEST ONLINE 2020.
Na taj način će SILAFEST 2020 biti jedna od retkih tradicionalnih turističkih i filmskih manifestacija koja se ove godine održala, bez obzira na Pandemiju COVID 19.

Dodela festivalskih nagrada koja se tradicionalno održava u amfiteatru Gradskog parka u Velikom gradištu, biće održana ONLINE – ovoga puta u zgradi Opštine Veliko Gradište. Javnost i novinari biće obavešteni o pobednicima 5. septembra na dan zvaničnog zatvaranja Festivala.
Ovogodišnji članovi online žirija bili su: Andreas Mescuh producent iz Graca, Austrija, Vladimir Racković kompozitor filmske i pozorišne muzike, Srbija, Vladimir Pavković profesor na Visokoj strukovnoj školi turističkih studija u Beogradu, a predsednik žirija bio je Julian McDonalds iz Londona, prošlogodišnji dobitnik GRAND PRIX Silafesta.

Dokumentarni film u produkciji Umetničkog pres karavana/Art press karavan – „U zemlji kontrasta-Moja indijska prica”, jedan je od filmova uvrštenih u zvaničnu selekciju. Autor filma je Borislav Petrović, asistent režije i scenarista Slavica Hinić, montažer Stefan Hinić i saradnik na filmu Dragan Jovićević. U filmu učestvuju i Marija Veljanovska, Sudir Damodaran i Anuška Damodaran.

Ovom filmskom projektu autori su dali originalni naziv „spontano situacioni dokumentarac”, kao ulaz na mala vrata u svet dokumentarnog turističkog filma. Duhovito i neposredno, snimljeno skromnom opremom fotoaparata, u filmu lagano iskrsavaju sve čari i kontrasti jedne velelepne zemlje: čajanka u Maharadžinoj palati i vrtoglava vožnja rikšom kroz Čadni Čok po Starom Delhiju, Kapija raja Kutab minareta i srce Lotos hrama, večna vatra za Gandija u Radžgatu i spiranje greha u Haridvaru na Gangu, vrhovi Himalaja i pećina drevnih rišija. Postoji izreka da Azija menja ljude, a autor Borislav Petrović bi dodao – Indija pogotovo. Film pomera ličnu perspektivu posmatranja sveta, nakon koje svet nije više isti.

Direktni pokrovitelji SILAFEST ONLINE 2020 su: Opština Veliko Gradište, Ministarsto trgovine, turizma i telekomunikacija, Turistička organizacija Veliko Gradište, Turistička organizacija Srbije, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda i drugi.

Link ka zvaničnom trejleru Festivala

https://www.youtube.com/watch?v=gbMzUnFACiM