Moja Srbija

Bitef

Sezona 2021/22 u Bitefu: „Na ivici” – drugi deo

Pre dve sezone je uspostavljen princip po kome Bitef teatar ulazi u dijalog sa izdanjem Bitef festivala kome prethodi i predstavlja neku vrstu njegove produžene ruke tokom cele godine i u lokalnom kontekstu.

Aktueni slogan Bitefa (Bitef Prologa 2020, ali i dvostrukog 54. i 55. Izdanja održanog 2021. godine) je Na ivici budućnosti, a festival se fokusira na pojmove transhumanizma i posthumanizma, istražujući vizije sveta koji nas čeka, ali i eksperimentišući na formalnom planu sa dehumanizacijom izvođača na sceni, bilo kroz koreografske i druge forme, bilo kroz upotrebu robota, kiborga i avatara na sceni. U ovom kontekstu, a imajući u vidu situaciju u kojoj se pozorište u ovom trenutku nalazi, prošla sezona je nazvana Na ivici. I ove sezone će takođe biti bavljenja istim temama fenomenima iz oblasti pozorišne umetnosti.

U narednom periodu, publika Bitefa će imati priliku da gleda predstave Feliksa Landerera, kao i radove naših umetnika koji žive i stvaraju u inostranstvu (Anja Suša, Nikola Isaković, Sanja Mitrović). Pored toga, Bitef će u okviru Meseca nezavisne scene i drugih projekata, nastaviti da podržava rad umetnika nezavisne scene.

O Bitef dens kompaniji

Osnovana je 2009. godine kao prva trupa savremene igre u Srbiji koja je vezana za jednu instituciju kulture i koja je omogućila da publika tokom cele pozorišne sezone može da prati kvalitetan plesni teatar. Tokom jedanaest godina postojanja Bitef dens kompanija je realizovala trideset četiri plesne produkcije i preko dvesta gostovanja u zemlji i svetu (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Poljska, Švedska, Mađarska, Rumunija, Japan, Bosna i Hercegovina, Makedonija…). Kompanija je osvojila dvadeset četiri nagrade i ostvarila saradnju sa nekim od najeminentnijih domaćih, regionalnih i evropskih koreografa, poput Gaja Vajcmana, Roni Haver, Jasmin Vardimon, Isidore Stanišić, Edvarda Kluga, Konstance Makras, Matjaža Fariča, Dalije Aćin, Zorana Markovića, Maše Kolar, Branka Potočana, Lea Mujića, Dunje Jocić, Feliks Landerera…

Predstave Mirisi cimeta, Otelo, Božanstvena komedija, Karmen u IV runde, Alfa bojsi, Soneti, Yesterday, Ptice, Izgubljeni pejzaži... doprinele su da se formira nova publika koja redovno prati plesni teatar, a otvorena je i plesna scena za decu koja ima za cilj da najmlađoj publici približi umetnost igre.

Jelena Kajgo, umetnička direktorka Bitef dens kompanije