Moja Srbija

Rubin

Rubin: Neprikosnoven uspeh vinjaka i vina

Svi uspesi Vinarije Rubin, utkani kroz istoriju vrhunskih ukusa i proverenih tehnologija, idu u korak sa vremenom i potvrđuju opravdano poverenje potrošača.

Kult vinove loze sa ovih prostora, na brežuljcima Jastrepca i Gledićkih planina, brižljivo se neguje duže od dva milenijuma. Zapisano je da je knez Lazar Hrebeljanović bosanskom kralju Tvrtku Kotromaniću slao „rujno vino” iz ovih krajeva.

Kao i većina uspešnih vinskih priča i Rubinova počinje u vinogradima. Vinarija se može pohvaliti najvećim brojem vina zaštićenog geografskog porekla u Srbiji, kao i najvećom površinom vinograda (1200 hektara), koji pokriva 19 različitih lokacija, rasutih u nekoliko vinogradarskih rejona, od vinograda Preševo u vranjskom rejonu, do vinograda Bačina kod Ćuprije, u rejonu Tri Morave. Ove godine, berba u vinogradima je počela 30. avgusta u vinogradu Dobričevo, sortom grožđa Crni Bugundac, namenjenom za Vronsky, penušava vina.

Nakon nedavno osvojenih medalja na takmičenju CWSA 2021, najvećem i najprestižnijem ocenjivanju vina u Hong Kongu i Kini, gde su Rubinu pripale sledeće nagrade:

Amante Matea 2018 – Double zlatna medalja

Rubin Merlot 2018 – Zlatna medalja

Vinjak 5 V.S.O.P – Zlatna medalja

Amante Rina 2018 – Srebrna medalja

odjeknula je jos jedna vest – sa završenog ocenjivanja vina u Beču, Austrian Wine Challenge (AWC), koji je na listi vinskih dešavanja ocenjen kao najmasovniji (ove godine na proveru kvaliteta, vina je poslalo čak 1.641 proizvođača iz celog sveta, sa ukupno 12.525 uzoraka), vina vinarije Rubin osvojila su 7 medalja.

Zlato je pripalo premium vinu Amante Matea. Pa se ovo vino, lansirano u martu ove godine, već okitilo sa 3 zlatne medalje sa dva prestižna svetska takmičenja.

Zlatnu medalju osvojilo je i vino Sauvignon Blanc iz linije Vina sa pečatom. Vino koje potiče od grožđa istoimene sorte iz vinograda Suvaja sa Temnićkog vinogorja, jedno je od nosilaca ljubičaste markice, garanta porekla i kvaliteta vina.

Srebrne medalje su osvojila vina: Amante Rina, Chardonnay, Prokupac, Cabernet Sauvignon i najviše odlikovano Vino sa pečatom – Rubin Merlot, koje je, da podsetimo, proglašeno za Best Buy crveno vino u 2020. godini od strane portala vino.rs.

„Ovo je veliki uspeh i nagrada za sve kolege koji vredno rade prenoseći svoje znanje i iskustvo u kreiranje proizvoda vrhunskog kvaliteta u vinariji Rubin. Pored niza medalja koja su vina osvojila prošle i ove godine na prestižnim svetskim takmičenjima, posebnu vrednost za nas čini ovogodišnja dobijena plaketa ‘Miljenik potrošača’ za vina na teritoriji Srbije, opravdavajući poverenje koje nam ukazuju naši verni potrošači”, zaključila je Violeta Živić, tehnolog Vinarije Rubin.