RtanjRtanj je planina koja se nalazi u Istočnoj Srbiji, oko 200km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Zbog svog jedinstvenog oblika, neobičnih i mističnih pojava na njemu, tema nastanka i porekla ove planine nikada ne jenjava.

Dok jedni smatraju da je u prošlosti bio grobnica drevnih božanstava, drugi nagađaju da mu je poreklo vulkansko, a treći veruju da ga i danas posećuju stvorenja iz svemira, Rtanj odoleva vremenu i legendama. Poznat po prirodnim lepotama i bogatom biodiverzitetu Rtanj je predmet posebnog poštovanja u Srbiji. Listopadne i četinarske šume sa oko 150 vrsta različitog drveća i ukrasnog šiblja sa svih kontinenata čine 42ha ove planine. Na njenim obroncima raste raznovrsno lekovito bilje od kojeg se pravi poznati Rtanjski čaj. Dejstva ovog čaja su višestruka, pa se tako koristi za lečenje bolesti organa za disanje, varenje i mokraćnog sistema, kao i u lečenju bronhija, astme i kašlja, a za mnoge je poznat i kao čaj sa afrodizijačkim dejstvima, koja utiču na dobro raspoloženje, a intelektualni rad čine lakšim i uspešnijim. Poznata su i Rtanjska lovišta gde su najčešća lovna divljač srne i divlje svinje. Od 1932. godine na vrhu Šiljak se nalazi kapela koju je svom mužu Julijusu Minhu, bivšem vlasniku rudnika na Rtnju, podigla njegova supruga Greta. Kapelu su u međuvremenu razrušili neumorni i neumoljivi tragači za zlatom pa su na vrhu sada samo njeni ostaci. Osim što je prirodno bogatstvo, Rtanj je za mnoge bio inspiracija za umni rad i umetničko delovanje. Mnogi su o njemu pisali, a među njima je i dr Jovan Cvijić koji je za Rtanj rekao:

„Nijedna planina i nijedan planinski vrh u Srbiji ne čine toliko dubok utisak na promatrača kao Rtanj sa Šiljkom. U njemu su združeni mirnoća, veličina i simetrija. Njegov glavni masivan greben od 5,6km dužine mirno se diže sa široke podlog, gorostasan završuje sa skoro pravilnom kupolom Šiljka. Ima u njemu individualnog i imponujućeg, kao i u velikim ličnostima.“

Inspirisana Rtanjskim lepotama i potencijalima koje ova planina nudi, kompanija „Milenium grup“, preuzima od opštine Boljevac nekadašnje Dečije odmaralište, preuređuje ga i u avgustu 2008. pušta u rad Turističko-ugostiteljski kompleks Rtnj.

TUK „Rtanj“ se nalazi u naselju Rtanj, na nadmorskoj visini od 640m. Od 2008. godine pa do danas, preuređeno je više objekata sa oko 200 ležajeva, a sobe poseduju telefon, internet i kablovsku televiziju. Kompleks poseduje i svoj restoran koji je u međuvremenu proširen i preuređen i sadašnji kapacitet mu je 500 mesta. Restoran u svom meniju nudi mnoge specijalitete domaće kuhinje. Pogodan je za održavanje svečanih prijema, kongresa, seminara i prezentacija.

U cilju negovanja sportskog duha kompanija „Milenium grup“ je u okviru TUK-a „Rtanj“ uredila 2 terena za fudbal, teren za košarku i rukomet, kao i teretanu i saunu, koji su od velikog značaja za sportiste različitih profila. Puštanjem ovakvih objekata u funkciju, obezbeđeni su uslovi za boravak i treniranje tokom čitave godine. Na Rtnju je omogućeno bavljenje zimskim sportovima na ski stazi dugoj 350m. Takođe je napravljena i trim staza okružena borovom šumom čijom je izgradnjom kompanija „Milenium grup“ u potpunosti iskoristila potencijale za rekreaciju na otvorenom.

U organizaciji naše kompanije na Rtnju se tokom cele godine održavaju razne kulturne i društvene manifestacije poput likovnih kolonija, smotre folklora, takmičenja trubača, sportskih takmičenja kao i izleta do okolnih istorijskih i kulturnih znamenitosti.

Idealni klimatski uslovi i netaknuta priroda omogućavaju posetiocima da poslovna i privatna druženja organizuju u zdravoj sredini. Sve ovo je podstaklo razvoj sportsko-rekreativnog, ekološkog, planinarskog i istraživačkog turizma. U saradnji sa planinarskim savezom Srbije tokom godine u kompleksu se organizuju tradicionalni Božićni, Vidovdanski i Bambi usponi. Ovaj kompleks ima izuzetnu saradnju sa motociklistima iz Breža u Slovačkoj, sa kojima je potpisan i ugovor na deset godina. Svoje seminare na Rtnju održava veliki broj uspešnih poslovnih ljudi koji se sa planine vraćaju inspirisani i nadahnuti novim idejama.

Spojem prirodnih potencijala i komfora u okviru TUK-a „Rtanj“ kompanija „Milenium grup“ želi da vrati planinu Rtanj na turističku kartu Srbije, a do sada se u tome pokazala kao vrlo uspešna.