Knjiga Kreativnog centra CRNA PTICA

Romanu „Crna ptica” prestižna oznaka „The White Ravens” za 2021. godinu

Knjiga Kreativnog centra CRNA PTICA (napisala Aleksandra Jovanović, ilustrovao Dobrosav Bob Živković) dobila je oznaku The White Ravens za 2021. godinu!
Predstavljena je u katalogu Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu (International Youth Library), u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta!

Žiri je u obrazloženju, između ostalog, naveo sledeće: „U svom prvom romanu za mlade Aleksandra Jovanović je veoma precizno uspela da opiše tugu dvanaestogodišnje devojčice Želje zbog gubitka oca, kao i njen osećaj da su je porodica i vršnjaci odbacili. Uspešno kombinujući realistični zaplet i elemente fantastike, autorka maestralno prikazuje proces tokom kojeg glavna junakinja uspeva da izabere pravi put i nastavi dalje”.

https://whiteravens.ijb.de/book/2149

Roman Crna ptica do sada je osvojio i Nagradu Politikinog Zabavnika za 2020, kao i Nagradu Grada Niša Maleni cvet za 2020. godinu.

Oznaku The White Ravens dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi s jezikom, sadržinom i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

Izdavači iz celog sveta svake godine šalju više hiljada odabranih knjiga Međunarodnoj biblioteci za decu. Sve te knjige ostaju u fondu biblioteke. Stručnjaci za književnost iz Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu svake godine biraju 200 novih knjiga iz celog sveta koje smatraju posebno značajnim. Spisak tih dela objavljuje se u katalogu The White Ravens, prvi put štampanom 1993. godine. Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova na 38 jezika i iz 54 zemlje.

Pet izdanja Kreativnog centra dobila su do sada prestižnu oznaku White Ravens:

Knjiga Koga se tiče kako žive priče Dejana Aleksića – 2015. godina;

Roman Leto kada sam naučila da letim Jasminke Petrović – 2016. godina;

Roman Krokodil peva Vesne Aleksić – 2018. godina;

Zbirka pesama Dar-mar Dragane Mladenović – 2020. godina;

Roman Crna ptica Aleksandre Jovanović – 2021. godina.