Moja Srbija

BITEF

RIMINI PROTOKOL U OKVIRU BITEF-PROLOGA

DOLINA JEZE UŽIVO I NA EKRANIMA RTS-A

Bitef–Prolog, svojevrsna najava 54. Bitefa koji je odložen za sledeću godinu i realizovaće se zajedno sa 55. izdanjem festivala, održaće se u Beogradu od 12. do 14. septembra 2020. godine. Radi se o trodnevnom dešavanju koje će se, uz sve neophodne mere predostrožnosti i poštovanje zdravstvenih procedura, odigrati u Bitef teatru i na otvorenim tribinama na Skveru Mire Trailović. Publika će moći da uživa u pozorišnim predstavama, ali i međunarodnim tribinama i diskusijama, performansu novog ciklusa, razgovorima sa pozorišnim umetnicima i drugim programima.

Centralni pozorišni događaj Bitef–Prologa će biti izvođenje predstave Dolina jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i Kameršpile-a iz Minhena. Dolina jeze je bila jedna od nosećih predstava koncepta 54. Bitefa, koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma na tematskom i preispitivanjem živog scenskog prisustva na estetskom planu, odnosno dehumanizacijom izvođača u koreografskom smislu, kao i upotrebom robota, dronova i avatara u pozorišnim predstavama. Ova predstava-predavanje za centralnog junaka ima humanoidnog robota, repliku pisca Tomasa Melea, koji usled bipolarnog poremećaja ličnosti ima strah od javnog nastupa, te ga replika zamenjuje. Zbog ograničenog broja sedišta u sali Bitef teatra, Dolina jeze će imati tri izvođenja, biće prenošena na ekranu na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu i imaće emitovanje na drugom programu Radio televizije Srbije.

Štefan Kegi kao jedan od najznačajnijih svetskih pozorišnih umetnika i pozorišni kolektiv Rimini protokol dobro su poznati Bitefovoj publici. Na 52. Bitefu gostovali su sa predstavom Zaostavština, komadi bez ljudi i osvojili Grand prix Mira Trailović za najbolju predstavu u celini, kao i Politikinu nagradu za najbolju režiju. Prošle godine, u okviru 53. Bitefa, izvedena je predstava Rimini protokola Beograd na daljinski.

Bogat debatni i tribinski program Bitef – Prologa biće zaokružen i predavanjem Erike Fišer Lihte, jedne od vodećih svetskih teatrološkinja i profesorke teatrologije na berlinskom Fraj univerzitetu. Razgovor sa Fišer Lihte na temu zašto ne postoji digitalno već samo živo pozorište, vodiće umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica. Program Bitef-Prologa će biti emitovan i preko Bitef Youtube kanala.

Bitef od ove godine podržava i partner festivala Erste Bank a.d. Novi Sad sa kojom Bitef otpočinje saradnju. Posebno smo zahvalni što je u vremenima velike krize Erste Bank odlučila da se pridruži Bitefu i na taj način #podržipozorište i #podržikulturu. A evo šta povodom otpočinjanja saradnje kaže Aleksandra Kosanović Strižak – direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste Bank:

Obradovala nas je vest da će BITEF biti održan, makar i u ovom nestandardnom, Prolog izdanju. Od sveg srca zahvaljujemo članovima organizacionog odbora 54. i 55. BITEF-a što ni u jednom trenutku nisu dozvolili mogućnost da festivala ove godine – ne bude.
Dugo smo se spremali da postanemo partneri festivala koji već više od pola veka hrabro promoviše pozorišnu umetnost, kulturne vrednosti, nova, inovativna scenska dostignuća, ali i klasični teatar.
Nije slučajno što smo baš ove, za sve nas neobične i nepredvidive, a za kulturu izuzetno teške godine odlučili da pružimo podršku festivalu koji dugi niz godina smelo, hrabro i sebi svojstveno ispisuje istoriju savremenog teatra.
Želja nam je da kao prijatelj i partner festivala pomognemo da se njegov kontinuitet i tradicija ne prekinu, publika vrati u teatar, zavesa konačno podigne, a Beograd nastavi da sija na pozorišnoj mapi sveta.
Radujemo se sredini septembra, pozorišnim predstavama, tribinama, razgovorima sa stvaraocima, a pre svega susretima sa pozorišnim umetnicima koji su nam proteklih meseci i te kako nedostajali.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Fond za otvoreno društvo, Francuski Institut u Beogradu. Prijatelj i sponzor Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala, kao i partner festivala Erste Bank a.d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija, Halo Creative tim i Mezestoran Dvorište.