Manasija Resavski kraj

Pronađite idealno mesto za odmor – Resavski (k)raj

U istočnoj Srbiji, na oko 150km od Beograda, u podnožju Beljanice i Kučajskih planina, ušuškale su se tri Resave – reka, pećina i manastir. Ovaj kraj, iako siromašan savremenim kapitalističkim vrednostima, obiluje istorijom, kulturom i prirodnim čudima. Prateći desnu pritoku Velike Morave, reku Resavu, u blizini Despotovca, Stefan Lazarević podigao je jedan od najznačajnijih spomenika moravske škole, manastir Manasiju (Resavu).

Manasija je podignuta početkom XV veka kao utvrđenje i kulturno sedište despotovine. Osmanlije su je u više navrata pustošile, ali je ovo velelepno zdanje odolelo, kako zubu vremena, tako i razaračima. Pored crkve Sv. Trojice, u kompleksu su najznačajniji ostaci nekadašnje velike trpezarije, u kojoj se odvijala prepisivačka delatnost, takozvana Resavska škola.

Put dalje vodi do najvećeg i najlepšeg speleološkog objekta u Srbiji, Resavske pećine. Nekada sklonište za pastire, danas ova pećina ugosti hiljade posetilaca u svojim odajama i kanalima. Procenjuje se da je stara oko 80 miliona godina, dok je njeno najveće bogatstvo, njen nakit, upola mlađi. Te bore vremena, draperije, stalaktiti, stalagmiti i okamenjeni vodopadi, pojavljuju se u beloj, žutoj i najdominantnijoj crvenoj boji. Interesantno je da je u pećini temperatura vazduha konstantna i iznosi 7°C u svakom njenom delu.

Na resavskoj trasi smestio se i najimpozantniji vodopad u Srbiji, vodopad Lisine. Živopisan prizor vode, koja se spušta u omanje jezero sa visine od oko 20m, oduzima dah svakom posmatraču, dok ga zapljuskuju vodene kapljice.

Tekst: Jovana Basarić

Mogućnost smeštaja:

[show_products category=“570″]


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]