Repotpisani – 100 najboljih tekstova srpskog hip hopa

Zbirka najboljih srpskih hip hop tekstova po izboru Aleksandra Pavlića, Ivana Ristića i Nebojše Marića objavljena je u izdanju Društva ljubitelja popularne kulture i može se kupiti u knjižarama širom Srbije, kao i preko sajta dljpk.com/repotpisani.

Knjiga Repotpisani – 100 najboljih tekstova srpskog hip hopa prva je ovakva zbirka kod nas i rezultat je jedinstvenog istraživanja više od 330 autora i preko 7.000 pesama objavljenih od pojave prvih domaćih rep pesama s kraja 80-ih. Dokaz je da hip hop, kao naša poslednja autentična subkultura, glasno i nezaustavljivo grabi napred ne tražeći za to dozvolu od bilo koga.

Pesme u knjizi imaju: Ramirez (grupa Sunshine), Smoke Mardeljano, Škabo (samostalno i Beogradski sindikat), Sajsi MC, Kiza Robin Hood, Arafat, Voodoo Popeye, Gru, Brut, Marčelo, BIGru i Paja Kratak, Marconiero, Bvana iz lagune i Mikri Maus (Prti Bee Gee), Mimi Mercedez, Iskaz, Lou Benny, Struka, Gipsy Mafia i mnogi drugi.

Ispod teksta svake pesme nalazi se QR kod, a njegovim skeniranjem čitaoci mogu da preslušaju pesmu ili pogledaju spot. „Slušanje” zbirke pesama pionirski je poduhvat u našem izdavaštvu.

Glavni ulog Repotpisanih je stav potpisnika knjige da postoje hip hop tekstovi na srpskom jeziku koji mogu da izdrže belinu papira u knjizi. Priređivači ove antologije ne beže od subjektivnosti, no ipak, taj izbor ne određuje prevashodno ukus, niti je reč o metodu koji u prvi plan stavlja hronologiju ili „istorijski značaj”. Nasuprot tome, postoje konkretne karakteristike koje su suštinski uticale na odabir. Selektori su tražili upečatljiv tekstualni motiv pesme (važan „sada i ovde”), zatim da je određeni stilski pravac u repu potpuno „izmešten” i lokalizovan, kao i originalan način pripovedanja i korišćenja, odnosno, neki bi rekli, kvarenja jezika.

Pesme nisu deljene na „dobre” i „loše”, već su priređivači izdvojili prvih 100 pesama na osnovu navedenih merila i svojih uverenja. Jedno od njih je i da hip hop daje važan doprinos srpskoj kulturi i zaslužuje više prostora u javnosti.

Nadamo se da će čitanje Repotpisanih, osim izazivanja neophodnog beefa (u skladu sa dobrim običajima hip hopa), podstaći druge na slične poduhvate i prevrednovanja. U tom smislu, ovo je jedan mogući izbor i poziv na sučeljavanje.

Pred čitaocima nije samo esnafski, arhivski i profesionalni poduhvat. Štaviše, izveden je umnogome zahvaljujući sećanju na ljubav, druženje, produktivna neslaganja i rasprave sa Markom Nikolićem (1980-2016), dugogodišnjim prijateljem i saradnikom, koji je brojnim tekstovima i javnim nastupima bodrio i kudio hip hop kulturu u Srbiji, počevši od web-magazina Popboks. Njemu je posvećena ova knjiga.

Priređivači knjige su višegodišnji hroničari, kritičari i afirmatori hip hop kulture kod nas.

Repotpisani – 100 najboljih tekstova srpskog hip hopa je treća knjiga Društva ljubitelja popularne kulture, udruženja prijatelja iz Beograda najpoznatijeg po lansiranju Popboksa (2004-2013). Pre nje objavljene su monografija nekadašnjeg Džuboksovog urednika Branka Vukojevića Kako je bio rokenrol i biografija kultne novosadske grupe Luna – Ogledala Lune.

Repotpisani ujedno najavljuju novu izdavačku kuću Popbooks, osnovanu pod okriljem Društva, koja već ima u pripremi nekoliko izdanja, čije se objavljivanje uskoro očekuje. Fokus Popbooksa biće prvenstveno na atraktivnim muzičkim i filmskim izdavačkim poduhvatima.