Putujemo u EvropuPutujemo u Evropu – Inter Rail karte, za 22 dana putovanja po Evropi, za najbolje studente

U okviru projekta „Putujemo u Evropu“, koji smo pokrenuli 2002. godine, do sada je Šengen vize i Inter Rail karte za putovanje Evropom dobilo 1.360 najboljih studenata Srbije. Danas se ovaj projekat sprovodi u pet zemalja Evrope, a u Srbiji ga realizuje Evropski pokret u Srbiji.

Najboljih 50 studenata koji su izabrani na konkursu „Putujemo u Evropu“, 27. jula krenuće na svoje prvo odredište, u Berlin.

Proputovanje po Evropi, tradicionalno po 11. put organizuje Evropski pokret u Srbiji, sa ciljem da se studentima koji imaju prosek veći od 8.5 omogući da se upoznaju sa kulturom i tradicijom drugih evropskih naroda.

– Cilj ovog projekta je da najboljim studentima omogućimo da putuju po Evropi, upoznaju ljude, baš kao i njihovi vršnjaci, jer vidimo da iako nema viznih organičenja postoje materijalna ograničenja i zato mi prednost dajemo studentima koji nisu imali prilike da do sada putuju – rekla je Maša Živojinović iz Evropskog pokreta za agenciju Beta.

Prema njenim rečima, kada stignu u Berlin imaće priliku tamo da provedu tri dana, posle čega studenti imaju mogućnost da putuju dalje prema sopstvenom planu. U Berlinu će se sresti i sa kolegama iz Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

– U Berlinu će im vodiči biti lokalani aktiviisti mladi ljudi iz omladinskih organizacija koji će im Berlin pokazati iz svog ugla, bilo da je to ekologija, društveni razvoj, istorija – rekla je Maša Živojinović.

Jedan od studenata koji će putuvati po Evropi sa inter-rejl (Iter-Rail) kartom je Darko Stojanović sa Filozovskog fakulteta u Novom Sadu.
„Plan je da se ne zadržavam ni u jednom gradu duže od jednog dana, krenući od Skandinavije, do Portugalije, pa dalje Azurnom obalom nazad u Nemačku“, rekao je on.

Marijana Marković prošlogodišnja je putnica na ovom projektu, koja je istakla da joj je na ovom putovanju ostvarila svoj cilj, a to je da poseti što veći broj muzeja.

– Najviše mi se dopalo u Brižu pošto su njihove katedrale pune umetničkih dela, savršena je i galerija slika u Berlinu, a tu je i Luvr koji ne ne možete da zaobiđete – rekla je Marijana Marković.

Ove godine boravak u Berlinu omogućila je fondacija Robert Boš, a studneti su dobili i platne kartice Hypo Alpe Adria banke sa džeparcem, Wiener štediše putno osiguranje i studentske kartice Euro 26 i ISIC.

Kroz projekat „Putujemo u Evropu“ do sada je prošlo 1.360 studenata.

Tekst: www.Blic.rs
Foto: Milan Adamović, “Putujemo u Evropu 2007″
Na slici: Ivana Agatonović i Ninoslav Volarević, Univerzitet u Nišu