Putoljub: GOLUBAČKI GRAD

Putoljub Golubački grad

SA PUTOLJUBOM U…

GOLUBAČKI GRAD

Devet kula Golubačke tvrđave, povezanih bedemima sagrađenim na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde je Dunav najširi i gde ulazi u tesnac Karpatskih planina, čekalo nas je ponosno stremeći ka nebu.

Do skoro, grad je bio zapušten i zaboravljen. Kroz njega je vodio tunel i tek retki prolaznici dolazili su da vide ostatke tvrđave. Sada se situacija promenila, pa horde turista osvajaju tvrđavu svaki dan.

Iako se ne zna ko je i kada tačno podigao Golubačku tvrđavu ona je kroz vreme predstavljala bitnu straštešku tačku i veoma važno vojno utvrđenje za čiju su se prevlast borili i Ugari i Osmanlije i Srbi. Danas je kulturno dobro od izuzetnog značaja i pripada Rezervatu prirode Tvrđava Golubački grad, prostoru koji predstavlja ulaz u Đerdapsku klisuru i ujedno ulazni punkt u Nacionalni park Đerdap.

Ulaz u tvrđavu košta 600 dinara za zelenu stazu (ostale možete posetiti samo uz pratnju stručnog vodiča, a uslov je da volite visinu i penjanje). Zelena staza omogućava da se popnete na četiri kule i uđete u nekadašnju riznicu, što je sasvim dovoljno. Sem nje postoje i plava, crvena i crna staza. Ako se odlučite za njih, samo udobna obuća i odeća mogu da dođu u obzir prilkom penjanja.

Ako ste u samostalnom obilasku, budite naoružani strpljenjem, jer su gužve velike. Ali i pored svega, na kraju shvatite da se guranje sa ogromnim brojem ljudi isplatilo, i da se osećate zaista kao da ste bili privilegovani da osvojite kakav srednjovekovni dvorac.

Posle odlaska iz Golupca potražili smo restoran sa ribljim specijalitetima. Ima ih više, nama su preporučili Zlatnu ribicu i Kafanu kod Šilje, na izlasku iz Golupca, u pravcu Beograda i Požarevca. Nažalost, moraćete unapred da rezerervišete, ako želite da jedete, s obzirom na pomenute gužve. Orjentacije radi, sovina na žaru je 600din, kečiga 1200din, a smuđ 700din, dok riblja čorba košta 120dinara.

Uživajte u putovanjima po Srbiji.

Do sledećeg izleta,
Pozdravlja vas Putoljub!

Izvor: Putoljub.rsОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.