Dvorac Fantast

Sa Putoljubom u…

DVORAC FANTAST

Dvorac je sagradio Bogdan Dunđerski i nazvao ga Fantast, po svom konju. Kažu da je građevinu podigao kako bi pokazao moć i bogatstvo svima onima koji su tvrdili da je bankrotirao.

Ova velelepna građevina nastala je između 1912. i 1923, a 1983. pretvorena je u luksuzni hotel. Sam objekat je načinjen u stilu neobičnom za taj period – neogotskom i neoklasičnom, a sve sa željom da se dobije na monumentalnosti, što je i postignuto.

Kao posetioci ovog zdanja možete prošetati samim dvorcem, obići vinski podrum, izaći na krovnu terasu sa koje se prostire pogled na nepreglednu vojvođansku ravnicu ili iznajmiti sobu i provesti noć poput nekadašnje vlastele.

Dvorac Fantast

Po legendama koje se pričaju, najveća ljubav Bogdana Dunđerskog Mara Dinjaški, kupala se u mleku u bazenu ovog dvorca. To ne bi bilo ništa neobično da Mara nije bila žena Bogdanovog kovača. Dunđerski je navodno kovaču nadoknadio gubitak žene naknadom od 21 jutra plodne zemlje i nešto novca. Iako se Marom nikada nije oženio, ona je ostala da živi s njim do smrti.

U dvorištu dvorca, pored prostranog parka i bazena, nalazi se i crkva Svetog Đorđa, sazidana kada i dvorac, koju je oslikao čuveni  slikar Uroš Predić, Bogdanov prijatelj. Crkva predstavlja grobnu kapelu Bogdana Dunđerskog. Po priči i sam Uroš Predić je trebalo da bude sahranjen u istoj kapeli, ali su po njegovoj smrti, rođaci promenili plan. Veruje se da slika Bogorodice na ikonostasu ima lice Mare Dinjaški.

Ljubiteljima konja biće interesantna i ergela sa 80 konja, vlasništvo dvorca. Najpoznatiji konj Bogdana Dunđerskog zvao se, kako je već pomenuto, Fantast i osvojio je brojne titule. Sahranjen je na imanju, a njegova lobanja i butna kost izložene su u vitrini dvorca.

Vlasnik imanja Bogdan Dunđerski nikada se nije ženio i nije imao dece. Bio je boem čitav svoj život, a njegova najveća strast bilo je jahanje. Sagradio je ergelu za trkačke konje koja postoji i danas. Ergela je iznedrila neke od najboljih trkačkih konja u čitavom regionu. U jednom momentu zauzimala je više od polovine čitavog imanja i imala oko 1400 konja.

Nakon smrti Bogdana Dunđerskog 1943. godine, dvorac je dospeo u nezavidnu poziciju. Iako je Dunđerski zaveštao imanje Matici srpskoj, imovina je tokom komunističkog perioda nacionalizovana i dodeljena kombinatu Pik Bečej.

Konji su prodati Italijanima po klaničkoj ceni, nameštaj i dragocijenosti su otuđeni, a u dvorište i dvorac su puštene ovce. Od originalnog nameštaja ostali su samo vrata i podovi. Kapeli je bila namenjena uloga električne centrale, ali je Uroš Predić napisao pismo političaru Moši Pijade, nakon čega je spasena i zaključana.

Dvorac Fantast

Kako doći do Fantast dvorca?

Dvorac Fantast smešten je 12km od Bečeja na putu Bečej-Bačka Topola. Bečej je udaljen samo 47km od Novog Sada, a 130km od Beograda.

Do dvorca možete stići autom iz pravca Beograda, Novog Sada, Subotice i Zrenjanina.
Ako se odlučite da putujete autobusom, postoji direktna linija za Bečej iz Novog Sada, ali ne postoji organizovan prevoz do samog dvorca. Možete takođe ići regularnom autobuskom linijom Bečej-Bačka Topola i zamoliti vozače da stanu kod dvorca koji je udaljena 12km od glavnog puta.

Dvorac Fantast

Šta raditi kada ste ovde?

Zamak se može obići samostalno ili sa vodičem (pitati na recepciji).

Moguće je i jahati konje ili se voziti fijakerom. Danas je ovo najbolja destinacija za sve koji vole jahanje. Postoji oko 80 konja u 6 štala kao i trkačka staza. Za sve početnike organizovana je i škola jahanja, a oni koji su malo iskusniji, mogu uživati u jahanju prostranim ravnicama Vojvodine.

Obavezno probajte hranu, srpska kuhinja iz vojvođanskog regiona je čuvena, a možete probati i lokalna vina. Lepo je uz sve to ukombinovati i tamburaše, ukoliko imate prilike i mogućnosti.
Reka Tisa protiče kroz Bečej zato ne smete propustiti priliku da svedočite „Cvetanju Tise” i neverovatnom spektaklu u kom reka oživljava na krilima hiljada insekata poznatim kao „Tiski cvet”.

Smeštaj u Fantastu

S obzirom da dvorac Fantast danas predstavlja hotel, moguće je prenoćiti u njemu. Što se tiče cena smeštaja, tu informaciju možete pronaći na zvaničnom sajtu hotela Fantast.

Uživajte u putovanjima po Srbiji.

Do sledećeg izleta, pozdravlja vas Putoljub!

Izvor: putoljub.rs