Putoljub: Aranđelovac

Aranđelovac Putoljub

Sa Putoljubom u…

ARANĐELOVAC

Grad koji se nalazi u podnožju dveju planina, Venčaca i Bukulje.

Aranđelovac PutoljubSadašnja teritorija grada većim delom je pripadala selu Vrbica. Pošto je knez Miloš često boravio u lečilištu Bukovičke Banje, odlučuje da u Vrbici 1858. godine podigne crkvu, i posveti je Svetom Arhanđelu Gavrilu, a od dela sela Vrbice, formira varoš kojoj je dao ime Arananđelovac (upravo po svecu-zaštitniku).
U aranđelovačkim izvorima kisele vode uživali su i lečili su se mnogi. Čak je i Dositej Obradović uživao u tim blagodetima.

1.Pećina Risovača

Mesto koje Aranđelovac vezuje za praistoriju.
Sa desne strane rečice Kubrešnice, uzdiže se brdo Risovača sa pećinom, značajnim arheološkim i paleontološkim nalazištem. Dugogodišnjim istraživanjima ove pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinja koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.
Pronađene kamene i koštane alatke potvrđuju da je Risovačka pećina bila stanište neandertalskih lovaca. Zbog svojih prirodnih osobenosti i kulturno-istorijskih vrednosti pećina je proglašena spomenikom prirode i kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Posebno interesantne su, naročito deci, figure neandertalaca i praistorijskih životinja postavljene unutar nje.

Ulaz u pećinu košta 200din, temperatura je od 8 do 14 stepeni. Zadržaćete se u obilasku, uz stručnog vodiča oko sat vremena, pa vodite računa da se obučete adekvatno temperaturi.

2.Park Bukovičke Banje

Ogromna aleja visokih stabala, rascvetani aranžmani, staro zdanje…

Park je jedan od najvećih evropskih muzeja skulpture na otvorenom prostoru, a nastao je tokom 45 godina simpozijuma „Beli Venčac”. Umetnici iz celog sveta dolaze ovde, ostavljajući za pokolenja svoje kreacije u belom venčačkom mermeru.
Na otvorenoj sceni se, tokom leta, održavaju pozorišne predstave, folklor kao deo smotre „Mermer i zvuci”.

Skulpturu lava radili su srpski zarobljenici u Prvom svetskom ratu, a trebalo je da predstavlja Austriju koja gazi srpsku zastavu, ali do toga nije došlo. Radnici su namerno otezali sa radom do završetka rata, pa je lav ipak postao srpski. 

Jedna od novijih skulptura na šetalištu je bista operskog pevača Živana Saramandića i avenija koja preseca park celom dužinom je po njemu dobila ime.

Park Bukovičke Banje se prostire na površini od preko 22 hektara. Zemljište za park kupljeno je još 1849. godine i tada su obeležene prve staze, zasađeno drveće, uređen izvor i kupatilo Talpara. U okviru parka je i dragulj secesije, paviljon ,,Knjaz Miloš” u Aranđelovcu. Ljubiteljima lepe arhitekture, ova zgrada ne može, a da ne zapadne za oko.

Aranđelovac Putoljub3. Staro zdanje

Staro zdanje u Aranđelovcu, reprezentativni primer arhitekture srpskog romantizma. Spolja, iako oronula i trošna, fasada još odiše gracioznošću. Prvobitna namena zgrade bila je da postane Dvor Narodne skupštine, ali je zbog selidbe prestonice iz Kragujevca u Beograd postao dvor dinastije Obrenović. Kada je do Aranđelovca stigla pruga, sa njom i gosti, pretvorena je u luksuzni hotel.
Sada je zgrada hotel za golubove, a avetinjskom prazninom nam se smeju oljušteni zidovi Sale kneževa na kojima je stajalo tridesetak portreta velikog formata srpskih vojvoda i članova dinastija Obrenović i Karađorđević. Slike su nažalost, prodate na licitacijama i završile u privatnim kolekcijama. Deo nameštaja (pet fotelja, dva stočića, kanabe, tabure, jedna stolica i veliko ogledalo iz Sale kneževa) nalaze se u muzeju Aranđelovca, ostalo je netragom nestalo.

Aranđelovac Putoljub 4.Hotel Izvor
Jedan od najluksuznijih hotela u Srbiji nalazi se upravo ovde, pa ako želite uživanje u miru, tišini i lekovitoj vodi, onda je ovaj hotel pravi izbor za vas.

5.Istraživanje Aranđelovca
Kroz Aranđelovac prolazi dugačka glavna ulica od Bukovičke Banje sve do centra grada. Trgovačko-zanatska zona je zaštićena kao stara čaršija kojom se, kao i nekad, nižu radnje, kafei, poslastičarnice, restorani… Ulica nosi ime osnivača grada, knjaza Miloša, i spaja dve zaštićene kulturno istorijske celine: banjski park i Muzej paleolita u pećini Risovača. 

6.Bukulja

Banjski park danas urasta u svoje zaleđe, planinu Bukulju
Na padini Bukulje, podignut je Muzej grada, koji nažalost ne radi nedeljom, pa nismo mogli da ga posetimo. Tu je i vila Karadžić i bukovička crkva.

Od banjskog parka prema Muzeju i dalje, prema vrhu planine, vodi obeležena pešačka staza, ali i dobar asfaltni put. Na vrhu tog puta naći ćete osmatračnicu, sa koje možete da vidite Šumadiju.
Osmatračnica je visoka 19 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 660 metara. Sa ove kule, a preko teleskopa, Šumadija se vidi kao na dlanu. Mogu se uočiti: Rudnik, Suvobor, Maljen, Ovčar, Kablar, Kosmaj, Avala, Gruzanske planine i Pomoravlje. Sa druge strane Bukulje leži akumulaciono jezero Garaši, pravi raj za pasionirane ribolovce.

7.Etno-selo Divljakovac, kod Vladimira
Mesto je idealno za sve one koji žele odmor i malo tišine i one koji vole da uživaju u starini. Odavde se pruža predivan pogled na grad i okolinu.
U „Divljakovcu” se nalazi sedam tradicionalnih kuća dopremljenih iz nekoliko sela aranđelovačke opštine, koje su stare više od 200 godina, ali su restaurirane i savremeno opremljene kako bi se gostima prikazao autentičan etno-ambijent.
Etno-selo je ograđeno pletenom ogradom i tarabama, staze su napravljene od ćeramide, a tu je i furuna za pečenje hleba, na prozorima su karirane zavese – prava seoska atmosfera. A hrana je preukusna.

Kako do Aranđelovca?
Aranđelovac je od Beograda udaljen oko 75km, a od Niša 193km. 
Beograđani će lakše i brže stići do ovog grada, a Nišlije će verovatno morati da se odluče na dvodnevni izlet.

Šta videti?
Sem gore navedenih znamenitosti, blizu je i Orašac, mesto gde je započeo I srpski ustanak, a ni Oplenac nije daleko.

Uživajte u putovanjima po Srbiji.

Do sledećeg izleta, Pozdravlja vas Putoljub!Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *