Prvi VINSKI MARATON Srbije

Vinski maraton

Vinski maraton – Trčanje nikad nije bilo zabavnije

U Srbiji se po prvi put organizuje veliki Vinski maraton, koji će biti održan 23. septembra na Paliću. Ova manifestacija je namenjena svima koji žele da uživaju u prirodi, dobrom vinu, gastronomiji, trčanju, rekreaciji i pre svega – dobroj zabavi.

Specifičnost Vinskog maratona je karnevalski duh i okrepne vinske stanice na kojima će učesnici moći da probaju vina napravljena od grožđa iz vinograda kojim su upravo protrčali. Sve posetioce i učesnike Vinskog maratona očekuju i obilasci lokalnih vinarija, mnoštvo zanimljivih i edukativnih vinskih radionica, degustacije najboljih vina iz tog dela Srbije i regiona, a sve to uz čuvene specijalitete lokalne kuhinje, muzičke koncerte i zabavni program za sve uzraste.

Vinski maraton se sastoji od Vinske trke i Trke uživanja.

Vinski maraton

Vinska trka Palić 2017

Ova trka namenjena je profesionalnim sportistima i rekreativcima, uz naglasak na dobrom provodu učesnika. Staza Vinske trke dugačka je oko 21 km i prolazi kroz slikovite predele jezera Palić i okoline, kroz vinograde, pored vinarija, salaša i brojnih okrepnih stanica sa voćem, vinima, vodom, ukusnim zalogajima. Za one koji žele da se posvete samo trčanju, sve to i još mnogo poslastica svakako će ih dočekati po završetku trke na cilju.

Vinski maraton

Trka uživanja Palić 2017

Trka uživanja je besplatna i namenjena je svim uzrastima, rekreativnim trkačima i šetačima, ljubiteljima prirode i vina, bez prijavljivanja, pobednika i plasmana – pravo učešća imaju svi koji to žele. Staza Trke uživanja duga je šest kilometara. Uz uživanje u laganom trčanju ili šetnji kroz idilične predele, druženje na stazi i pijuckanje vrhunskih vina, jedna od glavnih odlika ove trke je karnevalski duh koji se ogleda u maštovitim kostimima učesnika. Učesnike sa najoriginalnijim i najmaštovitijim kostimima očekuju posebne nagrade!

Pomoćnik ministra za turizam Renata Pindžo je povodom manifestacije izjavila da proizvodnja vina i vinski turizam, kao i interesovanje za gastronomiju, beleže rastući trend u Srbiji poslednjih nekoliko godina. “Verujemo da će ova manifestacija kreirati do sada nedoživljeno turističko iskustvo u Srbiji, te da će u značajnoj meri podstaći ekonomski razvoj, pre svega, lokalne zajednice”, istakla je gospođa Pindžo.

U Srbiji su mnoge regije poznate po svojim vinogradima i kvalitetnim vinima, a upravo palićke vinarije su odlučile da otvore svoje vinograde kroz koje će trčati učesnici prvog Vinskog maratona u Srbiji.

Vinski maraton
“Drago nam je da su Palić i okolina prepoznati kao značajna vinska regija i samim tim nam je pripala čast da budemo domaćini i suorganizatori prvog Vinskog maratona u Srbiji, a plan je da manifestaciju razvijemo u godinama koje dolaze, kao tradicionalnu”, rekao je Nebojša Daraboš, direktor Parka Palić.

Manifestaciju je podržala i Turistička organizacija Srbije, a direktorka Marija Labović je istakla da rezultat promocije i održavanja ove manifestacije treba da bude još veći broj posetilaca iz zemlje i inostranstva, kao i uspešnije oblikovanje Subotice kao „City break“ destinacije.

Prateći program

Prvi Vinski maraton biće prilika i da se upoznate sa najboljim lokalnim vinima i vinarijama, uz brojne vinske ture i Degustacionu zonu na Velikoj terasi. Za muzički deo programa, pored DJ-eva i lokalnog jazz sastava Iz principa, biće zaduženo i nekoliko beogradskih bendova – The Bestbeat, Fish in Oil i Del Arno Bend, koji će održati besplatne koncerte na šetalištu pored jezera. Organizatori su pripremili i veliki broj zabavnih dešavanja: trke u kotrljanju buradi, Vinski brod, trke sa punim čašama vina, takmičenje za najbolji kostim – na prvom Vinskom maratonu očekujte maratonsku vinsku zabavu!

Primeri iz inostanstva

Već godinama unazad, u mnogim vinskim regijama u svetu organizuju se vinske trke koje su veoma popularne i privlače veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva. Najstarija i najpoznatija održava se u Bordou u Francuskoj, pod nazivom Marathon du Médoc, na kojoj učestvuje čak 8.500 takmičara, koji svoje startne brojeve rezervišu i godinu dana unapred! Najviše ovakvih zabavnih trka ima na Zapadnoj obali SAD, ali se među najpopularnije vinske trke ubraja i Disney Wine & Dine Half Marathon u Orlandu na Floridi. Poslednje decenije vinske trke postale su pravi hit i u Australiji, Novom Zelandu, Južnoafričkoj Republici, Mađarskoj, Italiji…

Prvi Vinski maraton u Srbiji je prilika da se uverite zašto su ovakve manifestacije glavna atrakcija najpoznatijih vinskih regiona u svetu!

Mogućnost smeštaja:


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

2 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *