Gradić fest

Prvi partneri i muzička imena Gradić festa!

Festival uličnih svirača, Cinema city, Berberaj, Terminal Music & Arts Festival, Fruškać, Pozorište promena, Mechanix, Suburbium, UGRIP i Danube streamwaves činiće ovogodišnji Gradić fest koji će biti održan od 29. do 31. avgusta 2019. godine! Program Gradić festa dešavaće se na više lokacija u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a prva muzička imena festivala predstaviće Festival uličnih svirača!

Muzički program festivala donosi različite zvukove od džeza do elektropopa, a ove godine na glavnoj bini nastupiće beogradski noise – pop bend Artan Lili, rep sastav Who See iz Crne Gore, pioniri šugejza Autopark, producent i didžej – Gramophonedzie!

Na talasu nove hrvatske ženske kantautorske scene nam na ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest stiže šarmantna i temperamentna Splićanka Dunja Ercegović odnosno Lovely Quinces. Posebno nam je zadovoljstvo što ćemo prvi put ove godine imati priliku da ugostimo polaznice Rok kampa za devojčice na Gradić festu. Rok kamp za devojčice je prvi kamp ovakvog tipa u regionu i pokrenula ga je grupa aktivistkinja i muzičarki koje su na ovaj način želele da podrže i podstaknu inicijativu devojčica da se prihvate instrumenata i kreativno počnu da se izražavaju kroz rok muziku.

Strani program ove godine će upotpuniti svetsko ime ali i internetska zvezda, kontrabasista Adam Ben Ezra koji u Gradić dolazi direktno iz Izraela. Na setu Helou Kiti bubnjevi, mini-klavijaturi šarenih dirki i setu dečijih gitara, trojica večitih dečaka koji čine bend The Wackids iz Francuske sviraće top hitove epohe roka, u fantastičnoj predstavi za sve uzraste.

Iz Belgije nam stiže grupa muzičara okupljena oko projekta Bruital koji će svojim soničnim ritmovima protresti Gradić. Bruitalci uz pomoć bubnjeva i lo-fi zvučnika prave akustični noisy trans otvarajući potpuno nove zvučne pejzaže.

The Flamenco Thief odnosno Krejg Saton nam na ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest dolazi iz Engleske. Krejg je jedan od najaktivnijih muzičara britanske DIY scene. Svoju gitaru provlači kroz looper pedalu slažući lejere usklađenih žanrova gypsy swing-a, rumbe, ska i world muzike često pribegavajući flamenko tehnici sviranja.

Veliki međunarodni projekat Pinocchio joins the orchestra in the S.TR.E.E.T predstavlja susret različitih metoda stvaranja, učenja i primene muzike. Mladi muzičari iz Portugalije, Italije i Srbije su i stvaraoci i izvođači ciklusa originalnih kompozicija koje kao inspiraciju uzimaju čuvenu priču o drvenom lutku Pinokiju.

Osim njih na Festivalu uličnih svirača – Gradić fest nastupiće umetnici i izvođači koji su odabrani putem konkursa, a do početka festivala očekujte još i programe gore pomenutih partnera Gradić festa, kao i najavu tradicionalne povorke i programa otvaranja!

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.