Prva konferencija za medije povodom 51. Bitefa

Bitef foto Varja Jovanović

U Ljubljani održana prva konferencija za medije za 51. Bitef

Nastavljajući praksu uvedenu prošle godine, da prvu konferenciju za medije za predstojeći festival održi negde u regionu, tamo gde postoji neki konkretan razlog, Bitef je ove godine imao prvi susret s novinarima, našim i slovenačkim, u Drami SNG-a u Ljubljani. Na konferenciji su govorili Igor Samobor, direktor Drame, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, Željko Hubač, v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i reditelj Jernej Lorenci.

Otvarajući ovaj susret, Samobor je izjavio kako je Drami SNG-a velika čast što će ponovo gostovati na Bitefu, jednom od, kako je istakao, najznačajnijih regionalnih, evropskih i svetskih pozorišnih festivala. Na 51.Bitef pozvana je predstava Bibilja, prvi pokušaj u režiji upravo Jerneja Lorencija. Rad jednog od vodećih slovenačkih reditelja, čije su predstave s velikim uspehom nekoliko puta igrane na Bitefu, a neke su dobile i nagrade festivala, bio je glavni razlog da prva konferencija 51. Bitefa bude organizovana baš u Ljubljani.

Pored predstave SNG, u glavnom programu festivala biće izvedena – i to premijerno – još jedna Lorencijeva predstava, pod nazivom Carstvo nebesko (radni naslov), u koprodukciji Bitef teatra i Narodnog pozorišta iz Beograda. Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica objasnio je da ova dva projekta ne vezuje samo isti autor, već i to što se oba baziraju na “velikim naracijama”, na bazičnim pričama/tekstovima naše civilizacije – projekat koji Lorenci počinje da radi u Beogradu zasniva se, naime, na srpskoj epskoj književnosti. Medenica je dodao, otkrivajući tako jednu liniju ovogodišnje selekcije, da se obe predstave tematski nadovezuju i na treću – Planinu Olimp čuvenog flamanskog reditelja Jana Fabra, za koju se već u javnosti zna da će se izvesti na 51. Bitefu. Ovaj scenski spektakl koji traje 24 sata, a koji su neki kritičari proglasili za najznačajniju predstavu nastalu u poslednjih nekoliko decenija, zasnovan je na celokupnoj grčkoj mitologiji, obrađenoj u njihovim epovima i tragedijama.

Željko Hubač je istakao da mu je veliko zadovoljstvo zbog toga što će Jernej Lorenci režirati u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali i zbog toga što je napravljen koproducentski projekat između ove kuće i Bitef teatra, ističući da je predstava Rodoljupci u režiji Andraša Urbana, posle učestovanja na prošlom izdanju Bitefa, dobila pozive za još neke važne festivale. On je izrazio želju za uspostavljanjem kontinuirane saradnje Narodnog pozorišta i SNG-a, te naveo imena glumaca koji će igrati u predstavi Lorencija: Olga Odanović, Nada Šargin, Nataša Ninković, Bane Vidaković, Bojan Žirović, Branko Jerinić, Hana Selimović, Milutin Milošević i Slaven Došlo.

Lorenci je izjavio da ga izuzetno raduje što će prvi put raditi sa srpskim glumcima, kao i da ga je ovom projektu privukla lepota i snaga srpske epike, što je vrsta književnosti koja ga i inače poslednjih godina najviše interesuje u pozorištu. Ipak, svestan je i svih rizika koji stvaraju potonje političke manipulacije ovom tradicijom, a tema koja njega u ovoj materiji najviše zanima jeste stalno identitetsko osciliranje između pozicije junaka i žrtve, bez mnogo šansi da se zauzme neka srednja, uravnoteženija pozicija.

Ovogodišnji, 51. Bitef će se održati od 22. do 30. septembra. Festival će svečano otvoriti predstava Planina Olimp (Mount Olympus) proslavljenog flamanskog reditelja i koreografa Jana Fabra, 23. septembra u Sava Centru.

O BITEFU

Osnovan 1967. godine, na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova, BITEF (Beogradski Internacionalni Teatarski festival ) je neprekidno pratio i podržavao najnovije pozorišne tendencije. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala.

Revolucionarnih 60-ih i 70-ih godina gledaoci su imali priliku da vide neke od najhrabrijih scenskih eksperimenata, koji su vodili ka razaranju dramske forme, ali i značajna klasična ostvarenja, kao i predstave klasičnog orijentalnog teatra. Tokom 80-ih i 90-ih Bitef je predstavio najviše domete postmodernog teatra i plesa. Čak i u vreme političko-ekonomske krize i embarga, Festival je uspevao da promoviše najviše kulturne vrednosti i dovede u Beograd neka od najvećih imena svetske izvođačke scene. U prvoj deceniji 20.veka Bitef prikazuje nova i inovativna dostignuća svetskog mejnstrima, predstave postdramskog i neverbalnog scenskog izraza, kao i one realizovane uz pomoć novih tehnologija, otvorivši tako vrata virtuelnoj stvarnosti sajber teatra.

Za kontinuitet i kvalitet njegovog nastojanja, Evropska fondacija „Premio Europa per il Teatro“ 1999. godine Bitefu je uručila Specijalnu nagradu.

Osnivač Bitefa je Skupština grada Beograda, a produkcijom i organizacijom festivala bavi se Bitef teatar, pozorište osnovano 1989. godine, sa ciljem da otkriva i podržava nove pozorišne tendencije u lokalnom kontekstu.

Foto: Varja Jovanović


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *