Prva donatorska večera Bitef festivala

Bitef donatorska večera

Donatorska večera za Bitef festival – novi vid podrške umetnosti

Prva donatorska večera Bitef festivala uspešno je održana u hotelu Square Nine, uz podršku prijatelja festivala I&F McCann Grupe. Na donatorskoj večeri koja je okupila predstavnike diplomatskog kora, kao i brojne ličnosti iz poslovnog, umetničkog i javnog života, prikupljena su sredstva koja će biti usmerena u realizaciju programa Bitef festivala. Cilj donatorske večeri je uspostavljanje novog modela podrške umetnosti i predstavlja jedinstveni događaj u sferi kulture kod nas.

U okviru donatorske večere održana je aukcija dela naših poznatih umetnika Vladimira Veličkovića, Uroša Đurića, Mihaela Milunovića i Vuka Vidora Veličkovića, kao i plakata i kataloga prvog izdanja Bitefa iz 1967. godine koji je dizajnirao Vladislav Lalicki. Iznenađenje aukcije bila su specijalna Bitef iskustva, studijsko putovanje sa umetničkim direktorom Bitefa Ivanom Medenicom kao i pozorišna radionica za 10 osoba u Bitef teatru sa timom Bitef teatra i poznatim umetnicima. Medenica je najavio formiranje Kluba prijatelja Bitefa.

Okupljenima su se, između ostalih, obratili direktor Bitefa Miloš Latinović, osnivač I&F McCann Grupe Srđan Šaper, kao i naš proslavljeni glumac Svetozar Cvetković.

Direktor Bitefa Miloš Latinović, pozdravljajući okupljene goste, preneo je svoju zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu i rekao: „Nama u Bitefu ovo daje nadu da na putu na kome smo nismo sami i uverava nas da je u našem društvu sazrela svest o neophodnosti podrške kulturi od strane biznisa, javnih ličnosti, diplomata i politike“.

Kao prijatelj Bitefa čija je kompanija podržala festival, Srđan Šaper je izjavio: „Bitef je deo sveta u našem gradu i deo Beograda u svetu. Bitef su sva beogradska pozorišta zajedno i sva svetska pozorišta u Beogradu. Bitef smo mi ovde, kao građani Beograda, privremeni ili stalni, i kao građani sveta definitivno i zauvek. Zato podržati Bitef znači podržati nas same da doprinesemo boljem i širokogrudijem društvu, otvorenijem, pametnijem, produhovljenijem”.

Svetozar Cvetković dirnuo je sve prisutne svojim rečima i pozvao ih da se pridruže podršci Bitefu govoreći o njemu kao stvaraocu tog „sveta“ koji ne bi postao da 1967. godine Mira i Jovan nisu došli na ideju da „Svet“ naprave u Beogradu. Na kraju je istakao važnost ovog događaja koji je okupio eminentne ličnosti iz današnjeg Beograda rekavši: „Klica za jedan takav Bitef velike ambicije, ne preživljavanja da bi se opstalo, već jednog novog hrabrog i beskompromisnog života ovog festivala, posađena je u godini koja nam lagano izmiče. Kakvo će drvo izrasti iz posađene dobre volje, znanja i ambicije onih koji ga vode zavisi i od svih nas! Zato danas dajmo Beogradu šansu, pružimo Bitefu ruku i ono što naše srce može da zahvati u toj ruci”.

Ivan Medenica se ukratko osvrnuo na uspehe 51. Bitefa, predstavio šta nas sve očekuje na predstojećem, 52. Bitefu, i najavio da će 13. decembra u Rimu u okviru dodele Evropske nagrade za pozorište – Premio Europa per il Teatro, međunarodnom tribinom biti obeleženo 50 godina od osnivanja Bitefa.

FOTO: Vladimir Opsenica


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *