Raške kuvaricePromocija „Raške kuvarice” u Manakovoj kući

GASTRONOMSKO NASLEĐE SA UKUSOM KAJMAKA

U Manakovoj kući (Gavrila Principa br. 5), u petak, 28. aprila, u 18 časova, biće održana promocija jedinstvenog izdanja „Raške kuvarice” na čijoj realizaciji je aktivno učestvovalo nekoliko desetina žena sa područja opštine Raška.

Ova studija u oblasti gastronomskog nasleđa čiji je izdavač Mesna organizacija Raške, plod je trogodišnjeg istraživanja tradicionalnog kulinarstva i kulture obedovanja na jednom specifičnom području koje pamti daleko u prošlost. Reprezentativno, bogato ilustrovano dvojezično izdanje (srpski i engleski), uredila je istoričarka umetnosti, kustos Centra za kulturu „Gradac” iz Raške Sonja Milićević, dok je stručni konsultant i autor uvodnog teksta msr Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, gastroheritolog, direktorka Artis centra iz Beograda.

Rezultat sveobuhvatnog projekta koji je koordinirala Dobrila Filipović, predsednica Mesne organizacije žena Raške, „Raška kuvarica” pored brojnih recepata sadrži i niz izreka, verovanja i običaja vezanih za hranu i obedovanje, a karakterističnih za ovo područje.

„Postoji mnoštvo kuvara koji su publikovani na našem tlu u poslednjih stotinjak godina, međutim prava je retkost da ovakve publikacije imaju više autora. U ovom slučaju su zastupljene sve strukture žene sa opštine Raška, a to pored urbanih i ruralnih domaćica, znači i monahinje iz Gradca i Končula, lokalne Romkinje i pripadnice zajednice Goranaca, kao i Biljanu Lužnjanin, jedinu ženu ugostiteljku u ovom kraju. Po tome je ovo izdanje jedinstveno ne samo u našoj zemlji, već i u regionu” – kaže msr Tamara Ognjević, koja je istraživač pri Evropskom institutu za gastronomiju u Turu (Francuska).

O „Raškoj kuvarici” će u petak, u Manakovoj kući Etnografskog muzeja u Beogradu, govoriti Bora Dimitrijević, predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, Sonja Milićević, urednica ovog izdanja, Dobrila Filipović, u ime izdavača Mesne organizacije žena Raške i msr Tamara Ognjević. Publika će biti u prilici da proba izabrane specijalitete spremljene prema receptima iz „Raške kuvarice”. Ulaz je slobodan.