Promocija publikacije ENIGMA SINGIDUNUM

Enigma

Promocija publikacije ENIGMA SINGIDUNUM

Tragom naselja Skordiska na tlu današnjeg Beograda
7. novembar / 13 časova

Singidunum i Taurunum, keltske naseobine na ušću Save u Dunav, daleki su „preci” savremenog Beograda. Nastanak Singidunuma vezuje se za postojanje keltske plemenske zajednice Skordiska koja se u antičkim izvorima prvi put pominje 279. godine p. n. e. Danas na njihovo prisustvo podseća jedino naziv beogradske Ade Ciganlije, u čijem korenu je sačuvano najstarije poznato ime naselja na tlu Beograda.

Iako nema naseobinskih nalaza, arheološki ostaci pronađeni na mnogim mestima u centru i okolini Beograda, jasno ukazuju na tragove života naših keltskih „sugrađana” na teritoriji Beograda i potvrđuju zabeleške grčkih i rimskih istoričara. Arheološki nalazi se čuvaju u Muzeju grada Beograda, Narodnom muzeju u Beogradu i Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kako bi se istaklo keltsko kulturno istorijsko nasleđe u Beogradu, Turistička organizacija Beograda je ovog meseca izdala publikaciju pod nazivom: „Enigma Singidunum / Tragom naselja Skordiska na tlu današnjeg Beograda“.

Promocija publikacije će biti upriličena jedinstvenom turističkom turom koja će posetioce provesti „tragom Skordiska“, u sredu, 7. novembra, u 13 časova.

Polazak je sa turističkog stajališta na Trgu Nikole Pašića, odakle će se autobusom otići do pristana JKP „Zelenilo“ kod Hotela Jugoslavija, da bi se sa broda Stevanske livade obišle neke od lokacija keltskih naseobina. Gosti će tokom plovidbe dunavskim akvatorijumom imati prilike da degisturaju „keltsku zakusku“. Povratak je u 15 časova, kada će autobus vratiti goste na mesto polaska, Trg Nikole Pašića.

U daljim koracima, postoji ideja o izgradnji replike keltskog naselja na Ada Huji. Ova turistička atrakcija bi sadržajima i programima dočaravala život Skordiska, osnivača keltskog Singidunuma, i istovremeno bi ukazala na neraskidivu vezu kojom je još od davnina Dunav povezivao sve narode na prostorima kroz koje protiče.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *