LaBOLatorija 23Projekcija dokumentarnog filma „LaBOLatorija 23”

Subota 26. novembar, u 18 časova, u Distriktu, Objekat 5, Lokal 4

„LaBOLatorija 23” je dugometražni dokumentarni film koji prati nekoliko mladih glumica i performerki u umetničkom procesu istraživanja teme nasilja nad devojčicama i ženama kroz susret sa sobom, ali i susret sa devojkama iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograd.

Ovo je priča o performerki i njenom hodu po mračnim odajama svoje duše, njenom susretu sa tuđim iskustvima zlostavljanja i hodu po ivici izvođačkog i ličnog.

Film otkriva jedan uglavnom zatvoren i intiman dramski proces grupe glumica i devojaka iz Zavoda, prati njihovo lično istraživanje teme nasilja i vodi nas u segmentima kroz performans izveden u Novom Sadu koji je u svoj laboratorijski lavirint za izazivanje emocija uvukao posetioce od kojih su neki upravo tad doživeli „radove na otvorenom srcu”.

Ovo je priča o svim devojčicama i ženama koje su preživele neki vid nasilja, o tome kako ga i same nekad činimo, ali i o tome kako smo ga potisnule i zaboravile da bismo nastavile dalje.

Dvadeset i tri žene su ubijene od početka godine u vreme kad je planiran performans, dvadeset i četvrta ubijena je pred performans, dok se u brojke nevidljivo ubijenih i traumatizovanih nema uvida. Performans želi da postavi samo jedno pitanje – Zašto?!

Nakon filma biće održan razgovor sa rediteljkom i nekim od glumica/performerki (Kristinom Milivojević, Tanjom Đurić Josić).