Projekat „Scrape“ 17. juna u Bitef teatru

Scrape

Premijera projekta „Scrape“ 17. juna u Bitef teatru

Premijera istraživačko-kreativnog projekta „Scrape“ održaće se 17. juna u Bitef teatru od 20 časova. Kroz ovaj projekat biće promovisan i rad Stanice Servisa za savremeni ples, koja je usmerena na pružanje podrške razvoju savremene plesne scene u Srbiji kroz obrazovanje, produkciju i promociju umetnika, plesača i koreografa.

Projekat Scrape inspirisan je postupcima kojima se ljudsko telo naseljava raznim kulturološkim referencama, socijalnim odnosima i potrebama. Autori su krenuli od istraživanja sopstvenih slika tela, a onda i od toga kako se sve može koncipirati ljudsko telo i kako se produkuju tela koja u društvenom kontekstu imaju određenu funkciju. Promišljali su i o tome kako koncipiramo drugog i kakvo je njegovo značenje u psihološkom, kulturološkom i društvenom kontekstu. Ovo istraživanje je na vizuelnom planu rezultiralo i stalnim poigravanjem sa svetlom, sa onim što se može ili ne može videti, saznati o drugom, odnosno o svim onim rubnim mestima našeg ličnog i zajedničkog iskustva.

Koncept i koreografiju predstave potpisuje Jovana Rakić, koreograf i antropolog, a dramaturg predstave je Marko Pejović, psiholog, teoretičar umetnosti i pozorišni praktičar, čiji su principi analize plesnog dela koje izlaže u svojoj knjizi Četiri diskurzivne tačke plesne prakse korišćeni u procesu nastanka predstave. Autori su takođe bili podstaknuti da promišljaju o tome šta znači prekinuti kontinuirano kretanje, kao i koliko je moguće biti subverzivan u odnosu na stalni pritisak ka progresu i razvoju.

U fokusu ranijih radova autorke projekta bio je odnos prostora i vremena u koreografiji, predstavljen kroz kretanje, pripovedanje, položaj tela i meditaciju. Nakon bavljenja ovim konceptima, postala je zainteresovana za potencijal ljudskog tela da akumulira i pamti sadržaj koji je stekao spontano. Scrape traga za telesnim sadržajem koji je usvojen pod uticajem situacija i okolnosti u kojima se našao subjekat.

Kao osnov ovog projekta postoji umetnička praksa kojom su se autori predstave bavili u poslednjih nekoliko godina. Projekat se oslanja na praksu stvaranja plesnog izraza kroz lične izbore i odluke plesača, ispitivanje pozicije u širem društvenom kontekstu, odražavanje interesovanja i vrednosti u odnosu na kontekst u kojem žive i rade umetnici okupljeni na projektu.

Koncept i koreografija: Jovana Rakić
Dramaturgija: Marko Pejović
Izvođenje i umetnička saradnja: Jana Milenković, Milica Pisić, Natascha Schmelz
Dizajn zvuka: Bojan Palikuća
Kostim: Boris Čakširan
Grafički dizajn: Katarina Popović
PR: Sanja Ljumović
Produkcija: Ksenija Đurović

Ko-produkcija: Stanica Servis za savremeni ples uz podršku mreže Departures and Arrivals (DNA) kroz program Kreativna Evropa, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Bitef teatra, Magacina u Kraljevića Marka 4 i Doma kulture Studentski grad


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *