Program za 6. maj u Domu kulture „Studentski grad”

Dom kulture Studentski grad

Program za 6. maj u Domu kulture „Studentski grad”

Marija Kuvekalović predstavlja roman MLADIĆ

19.00, Amfiteatar

Ciklus – 200 godina od rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog

Pre predavanja – prezentacija fotografija nedavno snimljenih u Muzeju Dostojevskog i Kući Raskoljnikova u Sankt Peterburgu

Roman „Mladić”, objavljen 1875. u časopisu „Otadžbinski zapisi”, predstavlja još jedno maestralno delo Dostojevskog, gde se on ne dotiče samo pitanja odnosa između očeva i dece, već i prikazuje, na njemu svojstven filozofski način, razvoj jedne ličnosti, vođene „dečačkim strastima”, pohlepom i željom da bude prihvaćena u mondenskom društvu. U liku nezakonitog sina Arkadija Dolgorugog i njegovog oca Andreja Petroviča Versilova, Dostojevski prikazuje „moralni haos” junaka, istovremeno slikajući stanje ruskog društva u drugoj polovini XIX veka.

Marija Kuvekalović (1996, Beograd) studije ruskog jezika, kulture i književnosti je diplomirala 2019, master studije je završila 2020 (,,Plava dubina’” Andreja Platonova, pod mentorstvom prof. dr Kornelije Ičin), kada je upisala i doktorske studije. Učestvovala je na naučnim konferencijama u Beogradu, Moskvi i Cirihu. Objavljuje u domaćoj i stranoj naučnoj periodici, kao i u ciriškom elektronskom časopisu SlavicumPress, gde objavljuje i svoje prozno i pesničko stvaralaštvo.

„Klavirski duo M&M” – koncert

20.00 Velika sala

Klavirski duo Marije i Milice Sabljić. Na programu su dela francuskih kompozitora za klavir četvororučno: Kamij Sen-Sans, Erik Sati i Klod Debisi.

Ulaz slobodanОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.