Moja Srbija

Seifert night: The best of Polish jazz

Program „Seifert night: The best of Polish jazz” na 37. Beogradskom festivalu

U okviru 37. Beogradskog džez festivala, Dom omladine Beograda u saradnji sa Fondacijom Zbigniew Seifert predstavlja ekskluzivan program pod nazivom „SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ” – prezentaciju stvaralaštva nekih od trenutno najznačajnijih džez umetnika iz Poljske. U Velikoj Sali DOB-a, 28. oktobra, od 19 časova, nastupiće Trio Marćina Vasilevskog i američka džez legenda Džo Lovano kao specijalni gost, potom Pjotr Damasijevič sa projektom „Into the Roots”, kao i Trio Mateuša Smočinskog

Zbignjev Sajfert jedna je od najeminentnijih ličnosti u istoriji poljskog džeza i jedna od ključnih ličnosti svetske džez violinske scene. Uprkos kratkom životu (1946-1979), njegov beskompromisni trud u stvaranju i autentičnoj prezentaciji muzike urodio je impresivnim plodovima. Fondacija Zbignjev Sajfert osnovana je 2010. godine sa ciljem širenja njegovog muzičkog nasleđa, ali i sa misijom podrške mladim umetnicima koji izvode improvizovanu muziku na gudačkim instrumentima i promocije poljskog džeza u inostranstvu. Najvažniji događaj koji su do sada organizovali je Seifert Competition. Osim dodeljivanja novčanih nagrada, Fondacija značajno podržava pobednike ovog takmičenja kroz objavljivanje muzičkih izdanja i organizaciju koncerata u Poljskoj i inostranstvu.

Beogradski džez festival je prvi partner projekta „SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ”, a beogradska publika je prva u Evropi koja će imati priliku da čuje ovu značajnu prezentaciju vrhunskih dometa poljske džez scene pod pokroviteljstvom fondacije koja nosi Sajfertovo ime.

Marcin Wasilewski Trio & Joe Lovano „Arctic Riff”

Zvezde poljskog džeza Marcin Wasilewski Trio jedan su od najistaknutijih džez sastava svoje generacije, uživajući u priznanjima kritike i publike širom sveta. Četvrt veka postojanja trija poklopilo se sa pola veka slavne produkcije ECM, čiji su već godinama eksluzivci – objavili su šest albuma trija za ovu kuću (deset ukupno), tri albuma u kvartetu sa Tomašom Stankom (svirali su sa njim preko dvadeset godina) i nekoliko u saradnji sa drugim muzičarima. Sa devet statueta Frederik (Poljski ekvivalent Gremiju, nagrada je imenovana po Frederiku Šopenu), Marćin Vasilevski je nosilac najvećeg broja ovih priznanja među svim poljskim džez umetnicima. Pet puta je bio poljski džez muzičar godine (2005, 2009, 2012, 2015, 2019), a četiri puta je trio osvojio nagradu za najbolji džez album (2005, 2009, 2015, 2019). Dobili su i dva Frederika učestvujući u snimanjima albuma Tomaša Stanka i Henrika Miskijeviča, oca bubnjara trija, Mihala. Vasilevski se dva puta našao na godišnjim listama kritičara magazina DownBeat – svetska kritika posebno ističe njegovu muzičku svest, prefinjeni osećaj za zvuk, kao i ogroman talenat za stvaranje drame u kompozicijama.

Džo Lovano, titan modernog tenor saksofona vraća se u Beograd. Posle nastupa sa svojim Nonetom (2009), kvintetom Sound Prints (sa Dejvom Daglasom, 2012), kao i u kvintetu Enrika Rave (2018), Džo Lovano, ovim gostovanjem sa trijom Marćina Vasilevskog, postaje rekorder po broju učešća među inostranim muzičarima od obnavljanja Beogradskog džez festivala. U celokupnoj istoriji manifestacije sada je ispred njega još samo Dizi Gilespi, sa pet učešća od 1971. do 1990. godine. Lovano je jedan od najvećih kolekcionara prestižnih priznanja u džez zajednici, sa dvadesetak prvih mesta na listama magazina DownBeat (najbolji muzičar, tenor saksofonista i album – više puta je osvojio trostruku krunu), nekoliko godišnjih nagrada Jazz Journalists Association, jednim Gremijem i još četrnaest nominacija za najveću svetsku nagradu muzičke industrije. Poštovan je ravnopravno kod kritičara i publike, kao umetnik koji sa istom posvećenosću interpretira tradiciju i avangardu, istražuje veze džeza i popularne muzike, kao i napolitanske pesme. Nosilac je počasnog doktorata Berkli koledža u Bostonu, gde je potom ostvario dugogodišnju karijeru predavača na odseku za džez izvođenje. Snimio je tridesetak albuma kao lider ili kolider, pretežno ih objavljujući za kuću Blue Note. Sa novim sastavom Trio Tapestry pre dve godine je debitovao kao lider na etiketi ECM.

Piotr Damasiewicz & Into the Roots

Trubač i kompozitor Pjotr Damasijevič ispoljava razna interesovanja u kreativnom radu: njegov svet čine modalni i fri-džez, klasična muzika 20. veka, zvučni dizajn i elektroakustička improvizacija. Vodio je sastave različitog formata i sarađivao sa brojnim uvaženim džezerima, među kojima su Džejson Moran, Džejms Karter, Dejv Rempis, Satoko Fudži, Rodrigo Amado, Pol Nilsen Lav, Fil Minton, Lote Anker, Tomaš Stanko, Maćej Obara i Dominik Vanja, između ostalih. Snimio je petnaestak albuma, među kojima četiri pod svojim imenom, dva sa kolektivom veNN, te po jedan sa sastavima Red Trio i Spinifex. Piše i za pozorište i film, sarađuje sa pesnicima i likovnim galerijama. Godine 2013. dobio je nagradu Frederik za najvećeg talenta, kao i priznanje za najbolju muziku Poljskog džez bloga. Osvojio je i nagradu za najbolju kompoziciju koja nosi ime slavnog Kšištofa Komede.

Projekat Into the Roots predstavlja svojevrsni povratak korenima, spajajući avangardu i tradiciju. Početnu inspiraciju Damasijevič je dobio osluškujući folklorne melodije iz okruga Suha u južnoj Poljskoj. Na trojicu muzičara potom su uticale posete Africi, fascinacija tamošnjom muzikom i, posebno, Saharom. Konačno, muziku je prožela pastoralna atmosfera fjordova Stavangera – zvonjava zvona, blejanje ovaca i huk vetra na mestu na kome su održali prvi zajednički koncert.

Mateusz Smoczyński Trio

Mateuš Smočinski je međunarodno priznati džez violinista, dobitnik brojnih nagrada na velikim takmičenjima, uključujući Grand Prix Zbigniew Seifert Jazz Competition i nagradu za najboljeg džez violinistu evropskog magazina Jazz Forum 2020. godine. Aktivan i u pedagoškom radu, od 2017. predaje na odseku za džez i world music Univerziteta za muziku „Frederic Chopin” u Varšavi. Takođe se smatra jednim od najraznovrsnijih savremenih kompozitora u Poljskoj.

Autor je brojnih kamernih i simfonijskih dela, uključujući koncert za violinu „Adam’s Apple”. Osnivač je jednog od najintrigantnijih gudačkih ansambala u Evropi – Atom String Quartet, a sarađivao je sa brojnim džez umetnicima, među kojima su Branford Marsalis, Bobi Mekferin, Gil Goldstajn, Riči Bajrah, Glen Mur, Rabi Abu-Kalil, Zbignjev Namislovski, Tomaš Stanko, Lešek Moždžer, Ursula Dudzjak, Jaroslav Smjetana, Ana Marija Jopek, između ostalih. Od 2012. do 2016. godine bio je prva violina u renomiranom američkom Turtle Island Quartetu. Prošle godine objavio je duo album sa slavnim nemačkim pijanistom Joakimom Kunom za ACT Music, a od 2016. povremeno nastupa u duu i sa istaknutim nemačkim čelistom Stefanom Braunom. Snimio je petnaestak albuma kao lider/kolider (kvintet, trio, solo, Atom String Quartet…), a učestvovao je i na nekoliko desetina albuma drugih umetnika.