Pu Spas Za Sve Nas

Program DKSG-a za četvrtak, 25. novembar

Predstava „PU, SPAS ZA SVE NAS”

Četvrtak, 25. novembar

20.00, Velika scena (kamerno)

Koprodukcija UK „Vuk Stefanović Karadžić” i ISPAD – Centra za interaktivnu umetnost

Po motivima dnevnika Diane Budisavljević

Ideja, režija i vizuelni identitet: Jelena Puzić

Tekst: Nina Džuver

Igra: Jelena Puzić

Klavir: Sonja Lukić/Ana Vasić

Izvršna produkcija: Nataša Novaković, Stefan Uroš Tešić

*Cena ulaznice: 600 din. (50% popust za studente i penzionere)

Jedna od najvećih humanitarnih radnica prošlog veka koja je spasila između osam i deset hiljada dece iz ustaških logora u NDH i tako praktično sačuvala jedan narod od istrebljenja bila je Diana Budisavljević. Poreklom Austrijanka, Diana je bila udata za uglednog zagrebačkog hirurga Julija Budisavljevića. Drugi svetski rat zatekao ju je u Zagrebu. U tom trenutku imala je pedeset godina i dve odrasle ćerke.

Humanitarni rad Diane Budisavljević trajao je od odluke da osnuje svoju Akciju, do trenutka kada je njenu kompletnu dokumentaciju nasilno preuzela OZNA. Prvobitna zamisao da daje novčane priloge, brzo je prerasla u akciju spasavanja dece iz logora. U tome joj je koristilo austrijsko poreklo, ali i odlučnost od koje nije odstupala. Svrha Akcije bila je očuvanje identiteta srpskog naroda sa tih prostora, tako što bi se što više budućeg naraštaja spasilo i popisalo, sa idejom da se, posle rata, posledice progona i izgnanstava koje su deca i njihove porodice trpeli, što bolje i lakše prebrode.

Ipak, nakon muka i opasnosti kojima se izlagala tokom rata, nakon brojnih bolesti, od kojih je, zbog toga, obolela, kada je ratu napokon došao kraj, do vraćanja dece i spajanja porodica nije došlo. Ime i rad Diane Budisavljević praktično su nestali. 

Monodrama „Pu spas za sve nas” bavi se uzrocima brisanja Dijaninog imena i Akcije, kroz praćenje njenog rada u ratnim godinama. Preuzevši na sebe ulogu spasioca nedužnih, Diana nije znala kakve će je strahote zadesiti i kakve će posledice one imati po njen život. Ovaj komad pokreće pitanje odgovornosti Komunističke partije, ali i svih onih koji su živeli ili se rodili posle rata, a o ovoj ženi čuli su malo ili gotovo ništa.

Predstava „Pu, spas za sve nas” ima preporuku Ministarstva prosvete koja upućuje srednje škole da je prikažu svojim učenicima. Na festivalu Zlatni vitez u Moskvi, Jelena Puzić nagrađena je Nagradom žirija za ulogu Diane Budisavljević. Takođe, na Festivalu monodrame i pantomime, osvojila je nagradu za najboljeg mladog glumca. 

Nebesa

NEBESA

25, 26. i 27. novembar, Mala sala, u 19.00

Režija: Srđan Dragojević

Uloge: Srđan Žika Todorović, Nikola Pejaković, Goran Navojec

Srbija, 2021.

Isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda su u dramaturškoj okosnici ovog filma. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva i njegovih postulata u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa, danas kod njih može da izazove zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa” zasnovan je na prozi Marsela Emea i kombinuje crnu komediju uz elemente fantastike. Film je takođe i politička satira sa elementima antropološkog filma.

Cena ulaznice 250 dinara.