Proglašene nagrade 51. Bitefa

BITEF

Grand Prix i nagrada publike predstavi Olimp

Ovogodišnji, 51. Bitef svečano je završen na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, predstavom Istrebljenje mladog nemačkog reditelja turskog porekla Ersana Mondtaga.

Počev od šestočasovne predstave Quizoola!, koja je najavila ovogodišnji festival,  i 24-časovne predstave flamanskog reditelja Jan Fabra Olimp, koja je svečano otvorila 51. Bitef, preko ništa manje glamuroznih predstava Biblija, prvi pokušaj, Carstvo nebesko, Sneg i (Sa)slušanje, publika je u devet dana festivala i 40 pozorišnih sati u glavnoj selekciji mogla da pogleda predstave i svetske umetnike iz Belgije, Slovenije, Velike Britanije, Srbije, Nemačke, Irana i Švajcarske.

Svoju odluku međunarodni žiri u sastavu: Marija Ševcova (predsednica žirija), Margareta Sorensen, Ivana Sajko, Draško Adžić i Ivan Koruga, objavio je u beogradskom restoranu Papalada.

Prema odluci žirija, Grand prix „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini pripao je predstavi Olimp – u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata, a ista predstava odnela je i najviše procenata glasova publike.

Prilikom proglašenja nagrade publike, Srđan Šaper, osnivač I&F McCann grupe, izjavio je: “Ovogodišnje ‘Epsko putovanje’ još jednom nas je uverilo koliko je Bitef zaslužan za promociju Beograda kao važnog centra pozorišne umetnosti, ali i mesta koje može da okupi ljude različitog promišljanja, slobode duha i novih tendencija. Vrlo mi je drago da smo ove godine podržali Bitef kao i svi oni koji su kupili karte, odgledali sjajne pozorišne komade i glasali za najbolju predstavu. Bitef je bio i biće simbol Beograda, a svi mi koji ga pratimo i podržavamo zalog smo da će to tako i biti“.

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ dodeljena je predstavi (Sa)Slušanje, reditelja  Amir Reza Kuhestanija.

Politikin žiri u sastavu Batić Bačević, urednik Kulturne rubrike Politike; Ana Tasić, teatrološkinja, kritičarka Politike; Borka Golubović Trebješanin, novinarka Kulturne rubrike Politike; Iva Milošević, pozorišna rediteljka i Dijana Milošević, rediteljka i osnivačica DAH teatra, jednoglasno je odlučio da se ovogodišnja nagrada Politike, 40. put po redu,  za najbolju režiju na 51. Bitefu dodeli predstavi Olimp – u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.

Žiri, gosti Bitefa, novinari i Bitef tim uživali su u svečanoj atmosferi zatvaranja 51. Bitef festivala uz fanki zvuke Soul Kitchen benda i atmosferi domaćina kluba Papalada.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe Institut Beograd i Ambasada Švajcarske u Beogradu. Bitefu se ove godine pridružio sponzor festivala  I&F McCann grupa.  Podršku festivalu pružili su prijatelji festivala, kompanija Coca Cola Hellenic Srbija,  IT kompanija TeleGroup i Telekom Srbija. Ove godine značaj Bitefa su prepoznali prijatelji Bitefa MAXI Supermarketi, UniCredit Bank, TV5Monde, TESLA, DM drogerie markt Srbija, Forma Ideale i mnogi drugi.

FOTO: Ružica Milanović


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *