Priroda na recept

Novosadska jesen

15. Novosadska jesen – Priroda na recept

Od 23. do 27. oktobra ove godine, održaće se 15. „Novosadska jesen“ – jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, koju organizuje Pokret gorana Novog Sada.

15. „Novosadska jesen“ će ove godine imati 4 izložbe:
– izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu
– izložbu meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane
– izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata
– „Iz ugla jednog fotografa – Sremski Karlovci“.

Na ovogodišnjoj izložbi cveća, sadnica i opreme za hortikulturu očekujemo da će se predstaviti veliki broj proizvođača cveća, sadnica i opreme za hortikulturu sa teritorije cele Srbije. Tokom petodnevne manifestacije posetioci će moći da vide i nabave kvalitetne sadnice drveća i žbunova, perena, začinskog, lekovitog bilja i povrća. Pored toga, biće izložen i veliki broj vrsta i boja lukovičastog cveća. Osim dodatne opreme i supstrata za prihranu različitih biljnih vrsta, posetiocima će na raspolaganju biti i mnogobrojni saveti za negu i održavanje sobnih i dvorišnih sadnica i cveća, kao i podizanje zelenih površina.

Na izložbi meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane, svoje proizvode će predstaviti proizvođači najkvalitetnijih proizvoda na našem tržištu. Uz degustacije i davanje saveta za pripremu i korišćenje svojih zadravstveno-bezbednih proizvoda, posetioci će imati priliku da se snabdeju organski gajenim povrćem i žitaricama, makrobiotičkim proizvodima, proizvodima od integralnog brašna, klicama mahunarki i žitarica kao i lekovitim biljem, čajevima i preparatima na bazi biljaka.

Izložbena celina na kojoj se predstavljaju stari i umetnički zanati okupi uvek veliki broj izlagača rukotvorina i umetnika koji održavaju tradiciju i kulturu ovog područja.

Na izložbi „Iz ugla jednog fotografa – Sremski Karlovci“ biće izloženo najboljih 33 radova fotografa koji su kroz svoje objektive zabeležili bogatstvo mesta i ljude koji žive u Sremskim Karlovcima. Sremski Karlovci je gradić koji je rasut na padinama Fruške gore, poznat i kao riznica kulture jer se može pohvaliti očuvanim istorijskim spomenicima, baroknim građevinama, vinogradima i neotkrivenim lepotama Dunava i njegovim meandrima.

Izložbe su otvorene su za posetioce svakog dana od 8.00 do 20.00, a subotu do 15 časova.
Izložbe su prodajnog karaktera, a ulaz je slobodan.

Manifestacija nosi naziv „Priroda na recept“ i biće posvećena značaju boravka u prirodi kao i sveobuhvatnoj potrebi da se zaštiti priroda kao i naša životna sredina.

Osim izložbi, „Novosadsku jesen“ čine i brojni stručni, obrazovni, kulturni i dečiji sadržaji za posetioce svih uzrasta:

1. Radionice na manifestaciji „Novosadska jesen“ su osmišljene za različite uzrasne grupe:
– goranske radionice za predškolski uzrast „Organska trpeza“
– goranske radionice za mlađi osnovnoškolski uzrast „Drugačija bašta“
– goranske radionice za stariji osnovnoškolski uzrast „Drvoljub“, „Buboljub“, „Pčeloljub“ i „Pticoljub“
– goranske radionice za srednjoškolce „Pokreni se“

2. Predavanja za stručnu javnost i zainteresovane građane, sa različitim temama.
– „Priroda na recept“, utorak, 23. oktobar u 17.30 časova
– 10 godina Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, sredu, 24. oktobar u 11.00 časova
– „Upoznajte se sa odevanjem naših predaka“, četvrtak, 25. oktobar u 13.00 časova
– „Kako negovanje tradicije kroz stare zanate može zainteresovati evropske partnere?“, četvrtak, 25. oktobar u 17.00 časova

3. Prateći programi:
– Jesenja organska trpeza – prezentacije o zdravoj ishrani
• Kako se koristi SPELTA?
• Jela od bundeve.
• Vitamini iz povrća.
• Jabuka na dan.
– Jesenje šetnje za organizovane grupe dece koja sa vodičima obilaze manifestaciju
– goranske radionice „Cvet za komšiju i lepši Novi Sad“, radionica sadnje cveća za decu koja tim putem nauče o značaju zelenila za životnu sredinu i „Sasvim prirodna subota“, goroljubska radionica
– Nastupe različitih grupa kulturnih i umetničkih društava, svake večeri na manifestaciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *