Mali dimničarPremijera opere za decu i mlade „Hajde da pravimo operu/Mali dimničar”

Malo pozorište „Duško Radović” vas poziva na premijeru Opere za decu i mlade Bendžamina Britna „Hajde da pravimo operu/Mali dimničar”, u režiji Natalije Stanković pod mentorstvom Aleksandra Nikolića, u petak, 23. septembra, u 20 časova. 

Prva repriza je zakazana za subotu, 24. septembra, u 17 časova. Ulaz za prvu reprizu je besplatan za publiku uz prethodnu najavu dolaska.

Opera za decu i mlade Bendžamina Britna pod nazivom „Hajde da napravimo operu/Mali dimničar” predstavlja jedno od najznačajnijih obeležja Britnovog stvaralaštva – približavanje klasične muzike i opere mladima.

U prvom delu „Hajde da napravimo operu” publika će zaviriti iza kulisa dok se operski ansambl priprema za predstavu. Uobičajena gužva i nervoza, kašnjenja, vežbanje i upevavanje u zadnji čas, različiti odnosi među umetnicima, poslednje tehničke pripreme i sve ono što prati pozorišni svet, a što publika ne vidi kada se podigne zavesa i započne čarolija operske predstave.

Drugi deo je opera „Mali dimničar”, očaravajuće zabavna i duhovita, uvodi nas u dečji svet iskrenih odnosa, odanosti i požrtvovanosti. Junaci ove priče će nas naučiti kolika je snaga prijateljstva, kako se igrati, voleti i ujedinjeni činiti velika dela. 

Premda je ovo delo namenjeno najmlađima, u njemu će podjednako uživati publika svih generacija.

Ideja za izvođenje ovog dela je proizašla iz projekta „Opera: Past, Present, Perfect!”, koji Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović” realizuju pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope. Projekat ima za cilj povezivanje i usavršavanje mladih operskih umetnika, promovisanje operske umetnosti i stvaranje nove publike.

Foto: MOTO arhiva