Moja Srbija

54./55. Bitef

Preispitivanje izvođenja uživo na 54. i 55. Bitefu

Ove godine, Bitef će se održati u periodu između 13. i 25. septembra. Dvostruko izdanje festivala će proteći uz čak četrnaest predstava u glavnom programu, autora i autorki iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. 

Jedna instalacija i jedna predstava na Zoom-u

Umetnički fokus festivala će biti na dehumanizaciji tela izvođača u različitim oblicima – kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača, njihovog digitalnog prisustva, do upotrebe robota i dronova na sceni. Vrhunac ovog koncepta su predstave u kojima živi izvođači ni ne postoje na sceni.     

Petnaest izvođenja predstave Kao da kraj nije ni sasvim blizu na ovogodišnjem Bitefu

Predstava Kao da kraj nije ni sasvim blizu autorskog tandema Maja Pelević (tekst) i Nikola Zavišić (režija), nastala u produkciji Bitef teatra,  jedna je od četiri domaće predstave u glavnom programu ovogodišnjeg Bitefa i, svakako, jedna od umetnički najradikalnijih na festivalu. Ona se odigrava u fizičko-izvedbenom okviru koji možemo nazvati prostorno-vizuelno-auditivnom instalacijom i omogućava publici, a uz korišćenje i veštačke inteligencije, intimnu meditaciju (samo pet gledalaca može da uđe na izvođenje) na teme koje pokreće naše apokaliptično vreme. U nedostatku izvođača, publika je istovremeno i pasivni posmatrač, ali i protagonista predstave.  Kao da kraj nije ni sasvim blizu će, zbog malog broja gledalaca, imati čak petnaest izvođenja na Bitefu, 23, 24. i 25. septembra, sa početkom u 12, 14, 16, 18 i 20 časova, u Bitef teatru.

Čehovljev Višnjik u formi Zoom konferencije

Jedna od novih formi digitalnog pozorišta koja se razvila za vreme pandemije, a kao reakcija na nužnost telesnog distanciranja, jesu predstave rađene za Zoom i srodne onlajn platforme. Projekat Višnjik u višnjiku hrvatskog reditelja Boba Jelčića je inteligentna, duhovita i dirljiva adaptacija čuvenog komada Antona Pavloviča Čehova. Skraćivanje i zgušnjavanje teksta, što je dramaturški postupak kome Jelčić i inače pribegava u režijama Čehova, ovde je izvršeno tako što je radnja fokusirana samo na odlučujući događaj: licitaciju i prodaju višnjika. Ta dramaturška intervencija nudi i „naturalističko” opravdanje za to što glumci nisu u istom fizičkom prostoru, što se sreću samo u onom virtuelnom. Naime, mi pratimo Zoom konferenciju na kojoj oni, svako iz svog prostora, vrše poslednje konsultacije pred licitaciju višnjika, pokušavajući da zaustave sudbinu.  Predstavu je moguće gledati sa bilo koje lokacije u zakazanom terminu (22. septembar, u 20 časova), dok je za sve zainteresovane organizovano zajedničko gledanje u klubu Bitef teatra u istom terminu. 

Uspešno završena akcija Za čistije sutra

Svake nedelje, Bitef realizuje različite aktivnosti kojima skreće pažnju na ekološke probleme u društvu. Jedna od takvih aktivnosti prošle nedelje bila je i akcija sakupljanja otpada Za čistije sutra, koja je u petak, 13. avgusta, realizovana na Fruškoj gori. Bitef tim, zajedno sa predstavnicama medija, kao i lokalnim volonterima, uputio se u Nacionalni park Fruška gora i u višečasovnoj akciji očistio, prikupio i sortirao otpad pronađen u okolini Popovičkog jezera. Uz pomoć partnera akcije, Ekostar Pak kompanije, prikupljeno je nekoliko kilograma reciklabilnog otpada. Nakon uspešno obavljene akcije, okupljeni su uživali u ambijentu kafea Gorski smeško, čiji je inventar skoro u potpunosti napravljen od ponovo korišćenog materijala. Ovakva praksa jedan je od dobrih primera kako na svakodnevnom nivou možemo da utičemo na smanjenje zagađenosti životne sredine, što Bitef kroz svoje vrednosti i promoviše.

Bitef na Pikniku

Ove nedelje, ponovo je u fokusu važnost individualnog doprinosa očuvanju životne sredine. Naime, Bitef poziva sve zainteresovane da se pridruže Pikniku u organizaciji Kišobrana koji će se održati u nedelju, 22. avgusta, od 12 časova, u Muzeju afričke umetnosti. U kontekstu aktuelne digitalne kampanje #počniodsebe na društvenim mrežama, na Pikniku će Bitef tim podsticati zainteresovane da se priključe kampanji, odnosno da putem svojih kanala komunikacije postave primer sopstvene dobre prakse kojom pomažu očuvanju životne sredine uz tag @bitef_festival i hešteg #počniodsebe, a kao „nagradu” za taj doprinos, deliće se biljke, kao i kod za 20% popusta na ulaznice za program ovogodišnjeg Bitefa.

Prodaja ulaznica

Prodaja ulaznica za ovogodišnje izdanje Bitefa počeće 25. avgusta. Ulaznice će biti dostupne putem online prodaje na sajtu Bitefa, kao i putem blagajne festivala koja će se nalaziti u festivalskom centru u Kombank dvorani. S obzirom na neizvesnu epidemiološku situaciju, ove godine ne postoji mogućnost rezervacije ulaznica.