Predstava "Pošto gvožđe"

Predstavom „Pošto gvožđe” DKSG zatvara svoj ovogodišnji program

Četvrtak, 29. decembar, 20 časova, Velika sala, Otvoreno pozorište DKSG i FDU Beograd

Predstava je nastala po motivima drame „Pošto gvožđe” i pesmama „Mušterija”, „Šta vredi dobrota” i „Iz nemačkog ratnog bukvara” Bertolda Brehta. Izvedena je prvi put u maju 2018, na sceni Mata Milošević (FDU), kao ispit treće godine pozorišne režije Rastislava Ćopića, u klasi profesora Egona Savina i docenta Filipa Grinvalda.

Na 25. Art Trema Festu u Rumi, 2022. godine, osvojila je 5 nagrada: za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, glavne muške uloge koje su tumačili Jovan Jelisavčić i Nikola Šurbanović, najbolju scensku muziku.

Prevod na hrvatski: Ante i Truda Stamać

Adaptacija i prevod na srpski: Rastislav Ćopić i Đorđe Kosić

Režija: Rastislav Ćopić

Igraju: Jovan Jelisavčić, Nikola Šurbanović, Vladimir Nićiforović, Srna Đenadić

„Brehtov skoro zaboravljeni i retko inscenirani poučni komad ‘Pošto gvožđe’ parabola je o jačanju i širenju fašizma u Evropi neposredno pred Drugi svetski rat, prikazana kroz prizmu malog zanatsko-trgovačkog komšiluka koji je konkretna alegorija na odnose između evropskih država 1938. i 1939. godine.

U našoj predstavi, bavili smo se univerzalnim društvenim i individualnim mehanizmima širenja zla: kako iz mraka jednog krčećeg želuca dođe do porobljavanja čitavog društva? Zašto mali čovek sa svim svojim arhetipskim osobinama, svojim delanjem, odnosno odsustvom delanja, omogući da fašizam preovlada?

Stavljena u formu mračnog kabarea, ova predstava vam nudi uzbudljivu, duhovitu, ekspresionističku, jezivu igru punu grotesknih i prepoznatljivih tipova koji će vas nasmejati, ali i učiniti da se zapitate šta se desi ako zabijemo glavu u pesak pred nadolazećim zlom.”

Rastislav Ćopić

Trajanje: 60 minuta

Cena ulaznice: 600 din. (50% popust za studente i penzionere)