Predstava Pluća

Predstave sa ekološkom tematikom na 54/55. Bitefu

Dvostruki Bitef, njegovo 54. i 55. izdanje,  održaće se u Beogradu od 13. do 25. septembra 2021. godine. U glavnom programu festivala biće prikazano četrnaest predstava iz deset zemalja. Pored dobro poznatih imena evropskog i regionalnog pozorišta poput Vima Vandekejbusa, Rimini protokola, Tomasa Ostermajera, Sebastijana Horvata, Miloša Lolića i Bobe Jelčića, beogradska publika će imati priliku da gleda predstave autora i autorki koji su prvi put na Bitefu.

Afirmacija novih lica na Bitefu

U umetničkom timu Bitefa insistira se na afirmaciji novih imena u širem međunarodnom kontekstu. Da podsetimo, u proteklih nekoliko godina, u okviru festivala su prikazane predstave Ersana Montaga, Igora Vuka Torbice, Nadava Barnee i drugih.

Žiga Divjak prvi put na Bitefu

Ove godine, na Bitefu će prvi put učestvovati slovenački reditelj Žiga Divjak. Iako veoma mlad, Divjak je već vodeći reditelj slovenačke pozorišne scene i dobitnik najrelevantnijih nacionalnih priznanja u ovoj zemlji. Beogradskoj publici  će se predstaviti produkcijom Pluća Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana, nastaloj po drami britanskog pisca Dankana Makmilana. Radi se o minimalističkoj predstavi, zasnovanoj na vanserijskoj glumi dvoje mladih glumaca i znakovitom i rediteljskom i scenografskom rešenju prostora Igora Vasiljeva.

Prvo gostovanje poznatog francuskog reditelja Filipa Kena na Bitefu

Tematski, Pluća pripadaju onoj celini festivala koja problematizuje ekološke izazove današnjice. U okviru te celine, na Bitefu će prvi put gostovati i Filip Ken, jedan od najpoznatijih francuskih i svetskih reditelja srednje generacije. Njegova predstava Farm Fatale je nastala u koprodukciji autorove kompanije i Kameršpilea iz Minhena.  U specifičnom, za njega prepoznatljivom vizuelnom okviru i ironijskom diskursu, Ken razvija nadrealnu viziju ekološke revolucije koju pokreću nezaposlena strašila: ona su ostala bez posla usled različitih razloga, između ostalog, usled uništavanja gradskih bašti i udara korporacija na samostalne poljoprivrednike.

Koreografkinja čileansko-meksičkog porekla Amanda Pinja gostuje u okviru glavnog programa

Prvi put će u okviru glavnog programa Bitefa gostovati i Amanda Pinja, koreografkinja čileansko-meksičkog porekla. Njena koreografija Klimatski plesovi je posveta ekosistemima ugroženim projektima multinacionalnih kompanija i zasnovana je na tvrdnji da savremena zapadna civilizacija ne dovodi u opasnost samo prirodu, već i drevne kulture.

Foto: Peter Uhan (Pluća), Amanda Pinja (Klimatski Plesovi)