Gospodin R

PREDSTAVA ZAŠTO JE POLUDEO GOSPODIN R? OSVOJILA TRI NAGRADE U TIVTU

Tri nagrade, od ukupno četiri, na 14. Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu pripale su predstavi Zašto je poludeo gospodin R? Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera u režiji Bobe Jelčića. Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu: Ivica Kunčević (predsednik žirija), Dubravka Drakić i Stevan Koprivica.

Nagrada za najbolju predstavu jednoglasno je dodeljena predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Zašto je poludeo gospodin R? sa obrazloženjem: Koristeći delo Rajnera Fasbindera kao povod, autori i ansmabl napravili su predstavu čudesnih značenjskih i poetičkih vertikala, duhovitu ali i nadasve gorku posvetu gubitništvu takozvanog „malog čoveka“, onog sličnog nama, delo koje kod gledalaca postiže katarzu u pravom značenju tog aristotelovskog pojma koji označava suštinu pozorišta.

U obrazloženju Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje, koja je jednoglasno dodeljena Borisu Isakoviću, navodi se: Boris Isaković, sa lakoćom iza koje stoji bezgranični talenat i potpuna posvećenost umeću glume, tumači Gospodina R tako što prolazi kroz različite žanrove i vrste pozorišnog izraza objedinjavajući ih u bolni portret pojedinca razorenog društvom u kojem svi mi živimo i sa kojim imamo potpunu identifikaciju.

Specijalna nagrada za umetničko dostignuće jednoglasno je dodeljena Bobi Jelčiću za režiju predstave Zašto je poludeo gospodin R? sa obrazloženjem: Bobo Jeličić rediteljskim promišljanjem pokazuje šta sve može para pozorište, ostajući pri tome u koordinatama čitljivog i gledaocu interesantnog teatarskog čina. Jeličić objedinjuje duhovitost, bol, politiku, šarm i tragiku tako što se potpuno, do najminucioznijeg detalja, posvećuje radu sa glumcima, a scenski aparat svodi na minimalni ali efektni znak. Rezultat Jeličićevog rediteljskog rukopisa je predstava koja pripada totalnom pozorištu kakvo retko vidjamo na našim scenama.

Nagrade su dodeljene na Ljetnjoj pozornici u Tivtu posle čega je, van konkurencije, izvedena predstava Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Preko hiljadu ljudi nagradilo je ansambl predstave Vrat od stakla višeminutnim aplauzom.

Foto: Maja Medić