Moja Srbija

Predstava "Ukradeni princ i izgubljena princeza" u režiji Branislave Stefanović

Predstava za decu „Branin žablji orfeum”

Malo pozorište „Duško Radović” je u februaru 2023. godine započelo pripreme na produkciji lutkarske predstave za decu „Branin žablji orfeum”, po tekstu Brane Cvetkovića u režiji Branislave Stefanović, a premijera predstave planirana je za april 2023. godine.

Jedna mala žablja porodica ima svoje malo putujuće lutkarsko pozorište. Kao što je „neki put – između dva rata”, najomiljeniji dečji pisac Beograda, Srbije i Jugoslavije Brana Cvetković imao svoje putujuće pozorište „Branin ORFEUM”. Pisao je Brana, kako su ga svi zvali i poznavali skečeve, kuplete, pesmice za decu; crtao je scenografije, kulise, plakate za svoje predstave; objavljivao ilustrovane novine i crtao „kaiševe” stripova za decu u prvim dečjim novinama. Pevao je Brana i glumio i režirao. Uz Jovana Jovanovića Zmaja i Duška Radovića bio je najznačajniji autor za decu – stvarao je, vremenski gledano, negde na pola puta između ove dvojice velikana, a ostao tj. postao nepravedno skrajnut i zaboravljen.

Dovršena je priprema njegovih izabranih dela koja se prvi put objavljuju. Reč je o osam tomova u izdanju Instituta za književnost i umetnost (priređivač i urednik Aleksandar Pejčić).

Predstava za najmlađi uzrast „Branin žablji orfeum” vraća žabe kao glavne junake putujućeg pozorišta koje izvode kolaž, koloplet numera i tako rekreiraju ne samo svet Braninih junaka već i samo putujuće pozorište i žanr vodvilja.

Predstava je namenjena najmlađoj publici od 2+ godina (trajanje do 40 minuta) i zamišljena tako da je moguće izvođenje u najrizličitijim scenskim uslovima: igranje na sceni kutiji, u većim salama bez izdvojenog scenskog prostora, kao i na otvorenom.

Foto: Belkisa Abdulović