Veliki diktator

Predstava „Veliki diktator”

U četvrtak, 23. marta, na Velikoj sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta gostuje Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane sa predstavom VELIKI DIKTATOR, baziranoj na istoimenom filmu Čarlija Čaplina, u režiji Diega de Brea.

Predstava Veliki diktator bazirana je na jednom od najznačajnijih filmova proslavljenog Britanca Čarlija Čaplina, autora scenarija, reditelja, producenta i tumača dve glavne uloge. Film je nastao u SAD pre no što je ova zemlja ušla u Drugi svetski rat.

U filmu se Čaplin pojavljuje u dve glavne uloge – kao anonimni brica Jevrejin Adenoid Hinkel i dvojnik diktatora Tomanije. U prvom pravom zvučnom Čaplinovom filmu, čuje se njegov glas. Genijalno koristeći novu filmsku tehnologiju, Čaplinov diktator govori izmišljenim parodičnim jezikom, ponekad ga mešajući sa prepoznatljivim nemačkim i engleskim rečima. Zato, kada se obraća masi, iako govori izmišljene reči, jasno razumemo njegov govor tela.

Igrajući berberina Hikela, Čaplin dograđuje prepoznatljivi lik Skitnice, ne prikazujući ga na do tada poznati način, nego ga adaptira u skladu sa tada novim političkim kontekstom. Genijalni Čaplin ne koristi novu tehnologiju kao pomodnu novotariju, nego Skitnici daje glas i tako ono što mu je bilo svojstveno u nemom filmu pretvara u karakter koji mora da progovori da bismo ga čuli.

U ovoj satiričnoj komediji Čaplin ismeva Adolfa Hitlera i naciste, parodira Musolinija, Gebelsa, Geringa, a njegova kritika je bila toliko oštra da su mnoge zemlje, sve dok nisu zaratile s Nemačkom, odbile da distribuiraju film u bioskopima. Iako je nakon rata kritikovan zbog ismevanja tako ozbiljnog fenomena kakav je nacizam, Čaplin je izjavio da nikada ne bi snimio ovaj film da je znao za užase koje su nacisti činili u koncentracionim logorima.

Gledajući danas Velikog diktatora, u isti mah osećamo jezu, opomenu i prepoznajemo prorodiju.

Mojca Kranjc

Premijera predstave Veliki diktator, prema istoimenom filmu Čarlija Čaplina, u režiji Diega de Brea, održana je 11. maja 2022. godine, na sceni Drame Slovenskog narodnog gledališča.

Foto: Peter Uhan