Široka zemlja - prva proba

PREDSTAVA ŠIROKA ZEMLJA u JDP-u

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu su počele probe predstave Široka zemlja Artura Šniclera u režiji Marka Manojlovića

U tragikomediji o krizi braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti, igraju: Vojin Ćetković, Marija Vicković, Branislav Lečić, Svetlana Bojković, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić. Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Pejković, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović. Premijera predstave planirana je za prvu polovinu maja na Sceni „Ljuba Tadić”.

Tragikomedija Artura Šniclera Široka zemlja objavljena je pre tačno 110 godina, 1911. u Berlinu, a iste godine je prvi put izvedena u Folksteatru u Beču. Šnicler je u to vreme bio u zenitu slave i popularnosti, pa je njegovo delo istovremeno izvođeno na čak devet pozornica nemačkog govornog područja.

Artur Šnicler, po obrazovanju lekar, austrijski je pripovedač i dramaturg. Bio je pripadnik avangardne umetničke grupe Jung Wien (Mladi Beč) i jedan od najistaknutijih autora tzv. Wiener Moderne (Bečke moderne). U svojim dramama poigravao se sa formalnim, ali i društvenim konvencijama. Zbog implicintnog opisa seksualnosti optuživali su ga da je pornografski pisac. Autor je romana, novela i drama. Još tokom studija pokazao je posebno interesovanje za psihijatriju, a lično poznanstvo sa Sigmundom Frojdom imalo je veliki uticaj na njegov književni opus.

Marko Manojlović je debitantsku predstavu Smrt, po tekstu Vudija Alena, režirao 2005. godine na sceni Studio JDP. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je režirao i predstave Noć ubica (2007), Nebeski odred (2009) i Samo neka bude lepo (2012).