Predstava Prva suza na festivalu u Skoplju

Prva suza

Predstava Prva suza po priči Bore Stankovića na festivalu Panphys

Predstava pantomime napravljena po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest, biće izvedena danas (utorak, 10. oktobar) na desetom jubilarnom Festivalu pantomime i fizickog teatra „Panphys“ u Skoplju.

Predstava je svoje premijerno izvođenje imala 22. septembra u okviru šestog izdanja P(h)antomfesta. Članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja oduševili su tada publiku podsetivši sugrađane na virtuoznost Borinog portretisanja likova, starog Vranja i onoga „što duša ište, a ne sme“. Tako su najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrale gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči.

Festival „Panphys“ (7-10. oktobar) istražuje nove teritorije pozorišne imetnosti sa akcentom na pantomimi i fizičkom teatru. Ove godine je na festivalu izvedeno 6 predstava iz Francuske, Rumunije, Bugarske, Nemačke i Srbije.

“Prva suza je možda jedna od najdirljivijih ljubavnih priča Bore Stankoviќa. Priča koja te ne ostavlja ravnodušnim kao i ceo njegov stvaralački opus. U Vranju smo, već šesta predstava po redu koju radimo i nekako je bilo logično da nastavak saradnje ove godine utemeljimo na Borinom stvaralaštvu. Ovaj put Boru (Prvu suzu) prepričavamo pomoću pantomime, malo se potpomažemo plejbekom i muzikom, ali u svakom slučaju to je jedna mala celovečernja predstava koja odiše mirisom starog Vranja, slikovitošću karaktera, običajima i pre svega vranjanskom muzikom. Raditi Stankovića je zaista uzbudljiva avantura, ali raditi ga u Vranju je pre svega odgovornost pa onda avantura”, kaže o predstavi reditelj Trajče Gjorgiev.

U predstavi igraju Goran Stojiljković, Leontina Trajković, Miodrag Demirović, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Maja Demirović, Milan Tončić, Aleksandra Demirović, Isidora Demirović i Mirko Stanković.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *