Predstava Karlota Grizi

Predstava „Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti”

Gostovanje predstave o čuvenoj balerini, prvoj Žizeli, 11. februara, u Domu kulture Studentski Grad, u 20 časova

Pogledajte prvu predstavu ikad urađenu o svetski poznatoj primabalerini, prvoj svetskoj Žizeli – Karloti Grizi i njenom odnosu sa koreografom, mentorom i ljubavi Žilom Peroom s kojim je delila ljubav ka baletu koja ih je čitavog života iznova spajala i razdvajala.

Reč je o originalnom mjuziklu koji je pretpremijeru imao u samoj Vižinadi ispred rodne kuće Karlote Grizi, a premijeru 02. oktobra 2021. godine, u Rovinju u Kazalištu Gandusio, u sklopu Umetničkog Festivala „Rovinj, Art&more”.

Cena ulaznice: 600 din. (50% popust za studente i penzionere)

Predstava je nastala 2021. godine u produkciji umetničkog festivala „Rovinj, Art&more” i „Opere b.b” iz Zagreba, i otada je ostvarila brojna uspešna gostovanja u Beogradu (Bitef teatar), Novom Sadu (Újvidéki Színház), Zagrebu (Zagrebačko Kazalište lutaka), u Zaječaru (Pozorište Zoran Radmilović) te nedavno u Londonu (28.09.2022), gde je izvedena u Kensington & Chelsea Pozorištu, pred prepunim gledalištem. Glumica Annamaria Serda je pisala tekst te tumači lik Karlote Grizi, dok hrvatski operni pevač Ronald Braus tumači lik Žila Peroa. Režiju potpisuje balerina i koreografkinja Ljiljana Gvozdenović, a muziku Darijan Ivezić. Na klaviru ih prati Mario Čopor.

Predstava je krajem 2021. godine dobila Nagradu Sv. Eufemija, Nagradu festivala „Rovinj, Art & more” za „promociju i revitalizaciju kulturne baštine Istre”.

Ovaj komad je osvežavajuć i drži pažnju do samog kraja. Dozirane muzičke celine u kojima glumci demonstriraju impresivne vokalne sposobnosti, dopunjene dijalozima i monolozima stvaraju jedinstven ambijent i bude različite emocije. Predstava „Karlota Grizi – od Vižinade do večnosti” nije samo obična priča o životu jedne primabalerine. To je priča o odnosu ljubavi i slobode i o njihovim granicama. Komad koji nam postavlja brojna pitanja poput – Mogu li ljubav i sloboda ići zajedno ili je u svetu muškaraca neminovno da ljubav znači odricanje od slobode i slobodnog izbora? Da li je moguće u partnerskom odnosu biti samostalan? I na samom kraju, ono što ostaje kao najjači utisak jeste svakako pitanje u kojoj meri se kao individue izgubimo kroz različite zahteve profesije, publike i nama bliskih osoba?

(Nedeljka Borojević, „Hoću u pozorište” 28.04.2022)

O predstavi:

„Carlotta Grisi od Vižinade do vječnosti” je dramska predstava sa muzičkim i plesnim deonicama koja prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi i njenu vezu sa čuvenim koregrafom Žilom Peroom. Delili su ljubav prema baletu, koja ih je čitavog života iznova spajala i razdvajala. Karlota Grizi koja je rođena u malom, bajkovitom Istarskom gradiću (Vižinadi) a zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletne umetnosti, plešući po svetskim scenama (Pariz, London, St. Petersburg). U srži drame je Karlotin komplikovan odnos sa Žilom Peroom, čuvenim koreografom, koji je bio njen mentor, suradnik i ljubavnik. Naime posebno je intrigantno to što je Žil Pero radio koreografiju za „Žizelu” međutim njegovo matično pozorište (u Parizu) ga zaobilazi i potpisuju drugog čoveka kao koreografa čuvene „Žizele”. On, dakle, u trenutku Carlottinog najvećeg uspeha, doživljava svoj najveći pad.

Ovo je temeljni sukob na kojem se bazira predstava koja vodi kroz uspone i padove u odnosu i životu dvoje legendarnih umetnika, popraćeno plesnim deonicama i songovima.