Predstava AUDIJENCIJA – 29. i 30. april

Predstava Audijencija

Premijera predstave AUDIJENCIJA

Premijera predstave AUDIJENCIJA, Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, održaće se 29. i 30. aprila na sceni Garaža, u Beogradu, ul. Bulevar Vojvode Mišića 49.
Igraju: Janko Cekić, Nebojša Djordjevic i Aleksandra Veljković.

„Audijencija“ iz 1975. prvi je Havelov komad čiji je glavni lik Vanjek, pisac. Vanjekovo je pisanje zabranjeno od strane čehoslovačkog komunističkog režima. Radi se o jednočinki zasnovanoj na dijalogu između glavnog lika i njegovog poslodavca, pivara Sladeka, zaduženog za špijuniranje svog sagovornika. Kako je Havel u vreme kada je napisao dramu takođe bio zabranjen pisac, delo je izvođeno krišom, u sobama umesto u pozorišnim prostorima. Intrigantna prošlost Audijencije i višestruki, ironijski metateatar izvedbene situacije, čine je i danas izuzetno zanimljivom i provokativnom. Univerzalnosti i svevremenost, na žalost, i danas mu pruža postojanje cenzure, proganjane i ućutkivane istine od strane svih vrsta političkih totalitarnih režima.

O PISCU
Vaclav Havel (1936—2011) je jedan od najznačajnijih čeških dramaturga, pesnika i esejista. Kao vodeći intelektualac i disident koji je proveo više godina u zatvoru i čija su dela bila zabranjivana, jedan od ključnih ljudi tokom pokreta Plišana revolucija i rušenja komunističke vlasti u Čehoslovačkoj. Havel je bio I poslednji predsednik Čehoslovačke i prvi predsednik Češke. Već kao tinejdžer, objavljivao je drame koje su izvođene i donele su mu i međunarodni prestiž. Pored „Audijencije“, najpoznatije Havelove drame su „Prosjačka opera“, „Vernisaž“ i „Protest“.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *