Moja Srbija

Festival evropskog filma Palić

Predfestivalski program 25. Festivala evropskog filma Palić

Festival evropskog filma Palić uoči svog jubilarnog 25. izdanja tradicionalno organizuje predfestivalski program. Program je počeo 1. jula selekcijom “Best of Europe” u bioskopu Eurocinema, a nastavlja se 7. jula atraktivnim “Palićkim pobednicima na Trgu” koji će biti prikazani na predivnom subotičkom Trgu Slobode.

U bioskopu Eurocinema u prizemlju Otvorenog univerziteta u Subotici, sa početkom u 19 časova, u okviru programa “Best of Europe” biće prikazani izuzetni evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. Program će otvoriti Bez ljubavi Andreja Zvjaginceva, starog znanca festivala sa Palića, drama rusko-francuske produkcije o paru koji je toliko okupiran svojim problemima i razvodom, da ni ne primećuje da je njihov dvanaestogodišnji sin nestao. Sledećeg dana biće prikazan nepredvidivi film Jupiterov mesec, karakterističan po svom neočekivanom obrtu i žanrovima koji se prepliću od drame o ljudskim pravima, preko naučne fantastike, filma sa kvazi-religijskom porukom, da bi se završio kao crna komedija. Na programu će se naći i dobitnik Zlatnog medveda, neobična ljubavna priča Na telu i duši o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici koji shvataju da su srodne duše. Psihološki triler Ubistvo svetog jelena biće prikazan 4. juna i donosi priču o pokušaju tinejdžera da u svoju disfunkcionalnu porodicu uvede briljantnog hirurga. Subotička publika imaće priliku da vidi i kanskog pobednika, film Skver, pomerenu i smešnu satiru o svetu savremene umetnosti i muzeja. U petak, 6. juna na programu je austrijska horor misterija Berlinski sindrom, o strasnoj romansi koja dovodi do opsesivnih odnosa. Poslednji film ove selekcije je romantična drama Eva o susretu dramskog pisca i misteriozne žene u brvnari tokom velike snežne oluje.

Pod vedrim nebom na gradskom Trgu sa početkom u 21.30, povodom jubileja koji Festival proslavlja, publika će imati priliku da se podseti filmova koji su dobili nagradu Zlatni toranj Palićkog festivala za najbolji film prethodnih pet godina. Prvi na programu “Palićki pobednici na Trgu”, dobitnik Zlatnog tornja 2013. godine, je moćan, hrabar i jedinstven holandski film Borgman, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, koji stav protiv establišmenta upućuje na društvo koje nas ostavlja u želji da odgovorimo na ono što ne može da se odgovori. Sledećeg dana na programu je ruska drama Levijatan, nominovan za Oskara, dobitnik Zlatnog tornja na Paliću 2014. i Zlatnog globusa za najbolji strani film u Holivudu 2015, koji snažno oslikava zarđali, a opet opasni ruski sistem. U ponedeljak, 9. jula biće prikazan islandski film Ovnovi, nagrađen na Paliću 2015, o dva brata koji nakon što nisu govorili poslednjih 40 godina, moraju da se udruže kako bi spasili ono što im je najdraže – njihove ovce. Narednog dana pod otvorenim nebom publiku očekuje nemačka komedija-drama Toni Erdman koja kroz humor i svežu autentičnost istražuje odnos oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu. Program će zatvoriti film prošlogodišnji pobednik grčko-poljski film Park koji opisuje brutalni univerzum dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada.

Pored ovde dve selekcije, u okviru predfestivalskog programa biće prikazan od 8. jula i Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka – Radetu Šerbedžiji i Brajanu Koksu. Narednih dana objavićemo spisak filmove i ove selekcije.

RASPORED PRIKAZIVANJA – PROGRAM “BEST OF EUROPE”
Lokacija: Bioskop Eurocinema
Vreme: 19h
Cena ulaznice: 200 dinara

• 1. jul. – Bez ljubavi (Ru; Fr 2017); r. Andrey Zvyagintsev; drama; 128 min;
• 2. jul – Jupiterov Mesec (Hu, Nem, Fr 2017); r. Kornél Mundruczó; drama, naučna fantastika; 128 min;
• 3. jul – Na telu i duši (Hu 2017); r. Ildikó Enyedi; drama; 116 min;
• 4. jul – Ubistvo Svetog Jelena (VB, Ir 2016); r. Yorgos Lanthimos; misterija, drama; 120 min;
• 5. jul – Skver (Dan, Fr, Nem, Sve 2017); r. Ruben Östlund; tragikomedija; 142 min;
• 6. jul – Berlinski Sindrom (Au 2017); r. Cate Shortland; drama, horor, misterija; 116 min;
• 7. jul – Eva (Fr, Bel 2018); r. Benoît Jacquot; drama, romantični; 100 min.

RASPORED PRIKAZIVANJA – “PALIĆKI POBEDNICI NA TRGU”
Lokacija: Gradski trg
Vreme: 21.30h
Ulaz je besplatan

• 7. jul – Borgman (Hol 2013); r. Alex van Warmerdam; drama, misterija, triler; 118 min;
• 8. jul – Levijatan (Ru 2014); r. Andrey Zvyagintsev; drama; 118 min;
• 9. jul – Ovnovi (Isl 2015), r. Grimur Hakonarson; drama; 93 min;
• 10. jul – Toni Erdman (Nem 2016); r. Maren Ade; komedija, drama; 162 min;
• 11. jul – Park (Gr, Pol 2016), r. Sofia Exarchou, drama, 100 min.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.