Predavanje u okviru izložbe „Život-San-Smrt: Evropski okviri srpskog simbolizma”

Život-San-Smrt

Predavanje u okviru izložbe „Život-San-Smrt: Evropski okviri srpskog simbolizma”

Predavanje dr Igora Borozana povodom izložbe „Život-San-Smrt: Evropski okviri srpskog simbolizma” biće održano u Narodnom muzeju Srbije, u četvrtak, 23. decembra, u 17 časova.

U sklopu izložbe koja je plod zajedničke saradnje Galerije Matice srpske i Narodnog muzeja Srbije, a koja je otvorena do 31. januara u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, dr Borozan će u svojstvu koautora izložbe izložiti osnovne teorijske okvire evropskog simbolizma i ukazati na njegovu recepciju u srpskoj sredini u vreme Kraljevine Srbije.

U skladu sa tematskim celinama izložbe u Novom Sadu, analiziraće se ključni fenomeni simbolizma: san, život, smrt, fatalna žena, pejzaž kao panteistička vizija prirode, nacionalna mitologija, univerzalno stradanje, mitologija između Dionisa i Apolona, religija kao moderna i individualna spiritualnost.

Biće istaknuti ključni protagonosti evropskog simbolizma, poput Arnolda Beklina, Franca fon Štuka, Gistava Moroa…, kao i najvažniji protagonisti srpskog simbolizma: Đorđe Krstić, Leon Koen, Steva Aleksić… U skladu sa istorijskim okvirom simbolizma (1870-1920), razmotriće se i uloga Artura Šopenhauera, Fridirha Ničea i Zigmunda Frojda u kreiranju intelektualne i kulturne klime koja je omogućila pojavu simbolističkih pesnika i književnika. Konačno, razmotriće se i prijemčivost simbolizma savremenom čoveku i istaći njegova univerzalnost i modernost u nestabilnom vremenu današnjice.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.