Gradić fest

Luke Black, Bitipatibi, Hornsman Coyote i Mambo stars na Gradić festu

Luke Black, Bitipatibi, Bojana Vunturišević, Hornsman Coyote i Mambo stars najzvučnija su imena domaće muzičke selekcije Gradić festa, koji će biti održan od 01. do 03. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Umetnički žiri Festivala uličnih svirača izabrao je ukupno 33 samostalna izvođača ili umetničke trupe sa domaće i regionalne muzičke scene koji će činiti jedan deo muzičkog programa festivala. Osim toga, na festivalu će nastupiti i veliki broj umetnika iz čitavog sveta, a celokupni program će sadržati filmske projekcije, izložbe, pozorišne predstave i performanse partnerskih organizacija koje su deo Gradić festa.

Umetnici iz Srbije i regiona odabrani su nakon konkursa koji je bio raspisan u februaru i trajao je do 01. juna. Mada je koncepcija Gradić festa znatno proširena u odnosu na prošlogodišnji događaj u Podgrađu, Festival uličnih svirača je i ove godine ostao dosledan uobičajenoj praksi da okosnicu muzičkog programa čine mladi i neafirmisani umetnici iz domaćeg okruženja, koji na taj način dobijaju priliku da svoje zanimljive programe predstave široj publici i tako eventualno steknu veću afirmaciju.

Lokalnu novosadsku sredinu predstavljaće muzičari različitih žanrovskih opredeljenja: Orkestar dobri ljudi kao deo muzičke radionice „Zvučni snop“ za osobe sa posebnim potrebama, performeri pantomimičari Foolosophy Entertainment, bluz orijentisani Green Onions i Petting Blues band, trip-hoperka Dojo, Nađa Vračarić sa indi art rok programom uz matricu i glas, pobednici Takt festa Vanja i Saša, gitaristkinja Olivera Popović i autorski gitarski duo Izmena vremena iz Petrovaradina.

Jednako brojni biće i umetnici iz Beograda: Škola mjuzikla „Eudven“, neopoperi Herz i On Tour, andergraund fank duo Skijaš i Jeti, duo Sanda i Shoica, gitarista Vuk Vujačić, kantautor i finalista programa „Ja imam talenat“ Ivan Jegdić, nesvakidašnji tastaraturista Sergio Lounge i rok bend Buč Kesidi iz Pančeva.

Umetničku scenu naše zemlje predstavljaće još i Pozorište „Dobrica Milutinović“ iz Sremske Mitrovice, džez sastav Jazzmo iz Kruševca i multiinstrumentalistkinja Jasna Jovićević iz Subotice. Iz šireg regiona dolaze zagrebački „Irci“ Patrick Walker trio i kantautorka Irena Žilić, kao i ambiental duo Nuit Blanche iz Šibenika, te najmlađi izvođač na festivalu kantautor Chiladado iz Tuzle i harmonikaš-akordeonista Toni Pezzanov iz Skoplja.

Ove godine su putem konkursa odabrani i duo diđeridua i kahona Trance ‘n’ Dance koji funkcioniše na liniji Holandija-Srbija, kao i elektro-akustični Akshani Project iz Klagenfurta i Novog Sada.

Umetnički žiri Festivala uličnih svirača je ove godine nastojao da odabirom umetničkih programa odgovori zahtevu specifične sredine kakav je petrovaradinski Gradić, uz želju da očuva izvorne vrednosti ulične umetnosti koja je zastupana na svim prethodnim izdanjima ove manifestacije. Odabrani izvođači će, kao što je i uobičajeno za ovu vrstu umetnosti, nastupiti na samim ulicama, trgovima i drugim prostornim celinama, bez pompeznih pozornica i u neposrednoj interakciji sa posetiocima, a svi programi će ponovo biti besplatni.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Partneri i suorganizatori Gradić festa su Cinema City, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival.

Ideja o njihovom udruživanju pojavila se prošle godine, kada je Festival uličnih svirača uz slogan “Budimo gradić” premešten u Podgrađe sa ciljem da probudi i oživi ovu zajednicu. Tada se inicijativi pridružio veliki broj udruženja, festivala i pojedinaca koji su želeli da učestvuju u oplemenjivanju ovog godinama zanemarenog lokaliteta.

Kako bi što više približili Gradić fest prostoru u kojem će biti održan, kreativni tim festivala osmislio je ovogodišnji vizuelni identitet koji uključuje prepoznatljive elemente iz Podgrađa. Kroz paterne i boje koji oslikavaju izgled kaldrme, fasada i krovova prikazan je jedinstveni izgled koji poseduje Podgrađe Petrovaradinske tvrđave ili Gradić.

Prošle godine su programi realizovani pretežno sa desne strane Podgrađa u odnosu na Beogradsku ulicu. Ulice na kojima će biti održan ovogodišnji Gradić fest su: Beogradska ulica, Lisinskog, Vladimira Nazora, Trg vladike Nikolaja, Štrosmajerova ulica, Rampin put (staza koja se pruža od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa tvrđave) i zelene površine iza Beogradske kapije.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]