Moja Srbija

Planeta sport

POŠUMLJAVANJE TARE

Vratimo šume, pošumimo požarišta

Verujemo da danas, u doba značajnih klimatskih promena, na kompanijama leži velika odgovornost u kreiranju svesti o važnosti zaštite životne sredine.

„Planeta Sport” je kontinuirano posvećena društveno odgovornom poslovanju baziranom na principu da kao kompanija deluje za primer, u svojoj zajednici.

Godine 2012. na teritoriji Srbije izbili su veliki požari, a najviše štete je pretrpela Tara, gde je izgorelo oko 10.000 hektara šume, što predstavlja oko 1% šuma koje Srbija ima. Osetili smo prirodnu potrebu da pomognemo u obnavljanju našeg najvećeg šumskog blaga, i pokrenuli smo inicijativu u koju se uključio naš najvredniji resurs, naši zaposleni.

Veliki projekat kompanije „Planeta Sport”, „Vratimo šume, pošumimo požarišta”, koji za cilj ima očuvanje zdrave životne sredine i održivi razvoj društvene zajednice, zvanično je započet akcijom sadnje stabala u Nacionalnom parku Tara.

Nakon prve faze u kojoj smo, uz saradnju sa JP Nacionalnim parkom Tara, aktivno radili na uklanjanju izgorelog drveća i grmlja, koje je ostalo kao posledica požara iz 2012. godine, u subotu 12. oktobra realizovana je akcija pošumljavanja područja, koje je ostalo ogoljeno u katastrofalnim požarima tokom 2012. godine. Akcija pošumljavanja koju je kompanija Planeta Sport realizovala, trajala je od aprila do oktobra 2019. godine.

Finansirali smo pripremne radove na uklanjanju izgorelog drveća i grmlja.

Kupili smo neophodnu mašinu za kopanje rupa.

Obezbedili smo 4.000 sadnica smrče iz rasadnika Nacionalni Park Tara.

Atmosfera sa lica mesta:

U Zaovinama, na lokalitetu Suvi bunar, predstavnici kompanije „Planeta Sport” i učenici sedmog razreda OŠ „Rajak Pavićević” iz Bajine Bašte, udruženi sa zaposlenima iz Nacionalnog parka Tara posadili su 4.000 sadnica koje će ponovo ozeleniti jednu od naših najlepših planina.

U cilju podizanja svesti o prekomernoj upotrebi plastičnih kesa, „Planeta Sport” je kao jednu od mera za suzbijanje upotrebe plastičnih kesa na tržištu Srbije donela odluku o naplati plastičnih kesa – a, sredstva od prodatih kesa odvajala su se za projekat „Vratimo šume, pošumimo požarišta”. Ovaj korak je bio učinjen u nadi da će sistem naplaćivanja kesa značajno smanjiti njihovu upotrebu, jer svi treba da budu svesni činjenice da prekomerna potrošnja plastičnih kesa ozbiljno ugrožava životnu sredinu i doprinosi ekološkoj katastrofi.

U planu je da i u narednom periodu intezivno sadimo drveće na lokacijama koje su pretpele najveću štetu u velikom šumskom požaru, protiv koga su se skoro mesec dana borili meštani, vojska i zaposleni u nacionalnom parku.
Kao kompanija i kolektiv se iskreno nadamo da će akcije ovakovog tipa postati redovne u našoj sredini, kao i da ćemo podstaći i motivisati druge da na isti, ili sličan način doprinesu očuvanju ekosistema.

Sada nam preostaje da sačekamo da priroda uradi svoje i da pluća Srbije ponovo prodišu punim kapacitetom.
Svi u „Planeta Sport” kompaniji nestrpljivo čekamo rezultate naše akcije i ponosni smo što smo dali doprinos očuvanju jednog od najvrednijih područja pod šumom, u Evropi.